Braşov: Carmen Pătraşcu - Psihoterapeuta de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Carmen Pătraşcu - Psihoterapeuta de încredere
Braşov: Carmen Pătraşcu - Psihoterapeuta de încredere

Se ghidează după motto-ul: „Crede în tine!“. Carmen îi ajută pe cei care apelază la serviciile ei să-şi redescopere puterea interioară şi să meargă mai departe.

Profil
NĂSCUTĂ:
4 noiembrie 1969, Podu Turcului, Judeţul Bacău
STUDII: Facultatea de Psihologie Iaşi şi Institutul de Psihodramă clasică Braşov
FAMILIE: Căsătorită, trei copii

Pentru Carmen Pătraşcu psihologul ideal este cel care ştie să asculte, să fie „aici şi acum pentru client“, să fie flexibil şi să aibă spontaneitate şi creativitate. De aceea, în fiecare zi, ea încearcă să se apropie cât mai mult de acest model ideal.

În prezent, psihoterapeuta lucrează atât cu adulţii, cât şi cu copiii. „Cel mai mult îmi place să mă ocup de problemele de familie şi de relaţiile cu părinţi-copii. Această relaţie mă sensibilizează înmod special şi simt nevoia să intervin pentru a rezolva problema copilului aflat în dificultate, dar şi a părintelui“, se destăinuie femeia.

Atrasă iniţial de medicină

După ce a absolvit liceul, Carmen Pătraşcu, f iind îndrăgostită de Biologie, a lucrat timp de trei ani ca asistentă medicală la Dispensarul Uzinei Chimice din Oneşti. În tot acest timp s-a pregătit pentru Facultatea de Medicină, dar nu a reuşit să obţină o notă bună la Fizică. „În liceu îmi plăceau Biologia şi Psihologia. Având în vedere că nu am reuşit la Medicină, m-am orientat spre Psihologie“, mărturiseşte psihoterapeuta. Încă din anul I a constatat că acest domeniu I se potriveşte ca o mănuşă. „Atunci când intram în contact cu copiii, dar şi cu adulţii am observat că am ales cel mai potrivit domeniu“, declară femeia. Confirmarea că face lucrurile foarte bune i-a venit încă din facultate când, în timp ce examina o fetiţă de cinci ani, profesorul care o superviza i-a apreciat stilul.

Are propriul cabinet psihologic
De 13 ani, Carmen Pătraşcu face testări psihologice la adulţi şi copii, iar de doi ani, în urma absolvirii Institutului de Psihodramă clasică face ceea ce puţini psihologi din Braşov fac. Din 2008 şi-a deschis un cabinet psihologic în care acoperă trei arii de activitate: testare psihologică a conducătorilor auto, psihologia muncii şi psihoterapie. Satisfacţia psihoterapiei estemaximă atunci când observă că munca ei dă rezultate. „La un grup de şapte copii, dintr-un joc, aparent lipsit de încărcătură emoţională, un copil care nu vorbea cu uşurinţă despre propria persoană a dat glas unor trăiri interioare mult mai profunde. Din acea activitate a învăţat simplu şi firesc să relaţioneze altfel cu persoana apropiată“, spune femeia.

Pentru a împăca viaţa de familie cu munca, având propriul cabinet, Carmen şi-a adaptat programul de la cabinetul psihologic în funcţie de nevoile familiei sale. „Mi-am dorit foarte mult să am propriul cabinet ca să pot fi alături de familia mea în momentele cele mai importante“, ne-a declarat psihoterapeuta.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai efi cientă tehnică pe care o folosiţi?
Cea mai efi cientă este inversiunea de rol. Clientul trebuie să se pună în pielea interlocutorului cu care are, de exemplu, o situaţie confl ictuală. În acest fel, clientul vede altfel propriul comportament şi dobândeşte o nouă atitudine.

Ce intenţionaţi să faceţi pe viitor?
În viitor doresc să-mi dezvolt activitatea cabinetului şi să devin formator de grupuri de psihodramă clasică. De asemenea, doresc să trec munţii la Oneşti, unde nu există aşa ceva şi unde voi lucra cu un grup, chiar în luna octombrie a acestui an.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să merg cu bicicleta. Cel mai mult îmi place să mă plimb pe sub Tâmpa”, susţine psihoterapeuta.

Ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa de bun simţ, oamenii care nu îi respectă pe cei din jur şi nu-mi plac etichetările pe care unii le pun altora”, mărturiseşte Carmen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite