Penescu: „Prunea e primul care pune botul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convorbirile telefonice din dosarul lui Cornel Penescu scot la iveală mafia din arbitraje. Scandalul arbitrajelor blătuite din Liga I dezvăluie că directorul suspendat al Direcţiei de Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, Florin Prunea, era „omul de casă“ al lui Penescu.

Mai citeşte şi:

Percheziţie la televiziunea lui Penescu
Penescu nu renunţă la FC Argeş!
Mâine se decide eliberarea lui Penescu
Prunea şi Penescu, trimişi în judecată!


Acuzat de trafic de influenţă cu consecinţe deosebit de grave, Florin Prunea era descris în discuţiile telefonice avute de patronul FC Argeş, Cornel Penescu, cu apropiaţii săi, ca fiind „primul care pune botul la şpagă”.

Conform procurorilor DNA, la data de 30 septembrie 2008, Prunea ar fi primit de la Cristian Mincă, preşedintele FC Argeş, 2.000 de dolari, acesta urmând să-şi folosească influenţa pentru a-i determina pe membrii Comisiei de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Fotbal să-i reducă sancţiunea aplicată lui Penescu pentru afirmaţiile făcute prin presă la adresa arbitrului Robert Dumitru sau să fie exonerat de răspunderea disciplinară pentru aceste afirmaţii.

Tot 2.000 de dolari a primit şi Prunea pentru a-i determina pe membrii Comisiei de Disciplină să nu-l sancţioneze pe Cornel Penescu pentru săvârşirea unei abateri disciplinare, legată de afirmaţia privind viitorul arbitraj al partidei de fotbal FC Vaslui şi FC Argeş, disputată în turul campionatului 2008 - 2009.

„Practicile“ FC Argeş, cunoscute la nivelul FRF

La data de 3 noiembrie 2008, Prunea a primit de la Penescu alţi 10.000 de dolari pentru a determina Comisia de Apel din cadrul FRF să anuleze sancţiunea de 300.000 de lei primită de patronul echipei argeşene.

De altfel, conform interceptărilor telefonice din dosarul „arbitrajelor blătuite”, reiese că Prunea l-a atenţionat pe Cornel Penescu, prin intermediul lui Cristian Mincă, despre faptul că la nivelul Federaţiei se ştie că reprezentanţii clubului FC Argeş au contactat arbitri şi oficiali din cadrul FRF pentru a beneficia de arbitraje favorabile.

Mai mult, Prunea s-a supărat că Penescu l-ar fi contactat şi pe Adalbert Kasai, secretarul general al FRF.

Pentru ca arbitrii doriţi de Penescu să ajungă să „fluiere” meciurile echipei FC Argeş, patronul echipei piteştene l-a mituit pe preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor cu 20.000 de dolari, bani luaţi de Gheorghe Constantin, zis Costică Vâlcea, chiar la începutul sezonului competiţional 2007-2008.

Mai mult, Constantin a fost „plătit” şi pentru delegarea arbitrilor în sezonul competiţional 2008-2009, el primind, la date le de 14 decembrie 2008 şi 12 martie 2009, de la Penescu 290.000 de lei. În acest „preţ”, Constantin s-a angajat şi să-l promoveze pe arbitrul argeşean Mihăiţă Ianovschi în Liga I. Banii erau livraţi prin intermediul lui Liviu Făcăleaţă.

Conturi sechestrate de DNA

Nume    Suma sechestrată

Cornel Penescu     497.723 lei
Gheorghe Constantin    319.849 lei
Florin Prunea     41.788 lei
Sorin Corpodean    44.773 lei
Aurelian Bogaciu    15.298 lei
Marcel Savaniu     8.954 lei
Marcel Lică    5.969 lei
Lucian Dan     14.924 lei
Cristian Mincă    41.788 lei
Cristian Libertatu    16.690 lei
Sorin Caia    8.954 lei

Ianovschi : „La cât e de bandit Constantin, zicea ceva“

image

Gheorghe Constantin

14 decembrie 2008, ora 19.52



Fostul preşedinte al CCA Gheorghe Constantin i-a promis lui Cornel Penescu că-l va promova pe arbitrul Ianovschi contra unei sume de bani.

Cornel Penescu: I-am zis clar, bre... ce să mai, eu am nevoie de băiatul acesta, sută la sută! Nu mi-l mai ţine că... şi în retur aş avea nevoie de el... pe acolo, pe acolo... dacă ar fi... vedem noi.
Mihăiţă Ianovschi: V-am spus că e lunecos rău, tare.
C.P.: Cum?
M.I.: E lunecos rău ăsta.
C.P.: Da.
M.I.: Până face treaba e, păi probabil sunt şi alte intervenţii la fel de puternice şi probabil el trebuie să le aranjeze aşa cum trebuie... Nu ştiu ce să zic.
C.P.: O fi puţin cât am zis eu, cât ai auzit.
M.I.:  Nu cred... nu, nu, cred.
C.P.: Ce se circulă printre voi?
M.I.: Deci chiar nu cred... că şi mie aşa... şi asta mi s-a părut foarte mult, dar nu cred.
C.P.: A, da, bun  atunci... nu mă, că nu e problemă. Îi faci tu (şpaga pentru Constantin – n.r.) în două luni imediat.
M.I.: Aia e, ce dracu’, ştiu, ştiu.
C.P.: Avem noi grijă să ne recuperăm, dar e bine, zici, nu?
M.I.: Da, eu zic că e bine, e bine, păi dacă nu era, vă daţi seama că la cât e el de bandit vă spunea sau strâmba din nas...sau ceva . ;

„I-am dat banii. Nu m-a refuzat“

30 septembrie 2008, ora 13.24

Cornel Penescu considera că Florin Prunea este „mare şmecher“ la FRF.

Cristian Mincă:
Am fost la Federaţie şi, când am ieşit, Prunea mi-a zis: „Bă, hai, că încerc să fac nu ştiu ce!”. După aia am scos ăia (banii – n.r.), i-am dat, aşa, şi n-a zis, bă nu, stai băi, că nu iau, că nu ştiu ce, mă aşteptam să zică nu... (...)
C.P.: O rezolvă,dă-i dracu! Fi-ţi-ar ăştia ai dracu!
C.M.: Nu, dar zic, el cred că se bagă..El să-şi oprească tot probabil.
C.P.:  Cine mă?
C.M.: Ăla, Prunea.
Cornel Penescu: E mai tare Prunea acum decât Adalbert Kassai în Federaţia asta. Prunea e deja mai şmecher. Ăştia sunt şmecheri, mă! Au tupeu. Nu vezi că şi Prunea le-a cam luat maul pe la ăştia pe acolo, stai liniştit. Mie impresia asta îmi face. Îi f... în gură imediat. Ştie să folosească mass-media. Sunt ai dracu’, nu sunt aşa. Mă rog! Vezi tu. Te orientezi. Pa!

30 septembrie 2008Ora 16.17

Cristian Mincă : I-a spus Prunea lui Liviu (Făcăleaţă – n.r.): Bă, deci vedeţi că se aude că deja umblaţi la arbitraje. Hai că ştiu...
Cornel Penescu : El (Prunea – n.r. ) e primul care pune botul. Ce mă, să-i dăm numai lui?!
C.M.: Da, nu vedeţi?! Cineva totuşi vorbeşte, de se aude la el de...
C.P.: Băi, păi, da, ce să vorbească?! Păi dacă Prunea a fost cu Liviu? Ce să vorbească? Mai trebuie să-i mai spună cineva, ceva?

22 octombrie 2008, ora 15.08

Cristian Mincă:
Am ieşit acum...am susţinut acolo, m-au ascultat, şi au rămas în pronunţare. Prunea era. L-am sunat şi pe el şi a zis că a vorbit.
Cornel Penescu: Păi, se dau?
C.M.: Păi, astăzi. Până pe la 5-6 ar trebuie să se dea.
C.P.: Aha... I-ai dus coş?
C.M.:  Da, da, da.
C.P.: Era acolo?
C.M: Nu era. Dar m-am dus la secretară, la ei acolo şi i-am lăsat.

Zece „mingi” pentru Florin Prunea

4 noiembrie 2008, ora 10.56

Cornel Penescu i-a cerut lui Cristian Mincă să-i dea lui Prunea 10.000 de dolari, pentru ca acesta să exercite influenţe asupra Comisiei de Apel din FRF, pentru a fi scutit de amenda de 300.000 lei.

Cornel Penescu: Da, aşa îi spui, deci zece „mingi” (10.000 de euro – n.r.), dar fără altceva. Să o dea înapoi, că noi nu am zis nimic, în fond şi la urma urmei.

3 noiembrie 2008, ora 15.45

Cristian Mincă:
Da, cu... joi...uite, am vorbit şi cu domnul Cornel.
Florin Prunea: „Ă...?”
C.M: Am vorbit cu domnul Cornel.
F.P.: Îhî.
C.M: Dacă o rezolvi şi pe asta, uite îţi dă zece mingi din ălea.
F.P.: Nu-mi trebuie mă, vezi de treabă, păi o să bănuiesc că o să se întâmple la fel...
C.M: Păi da, mă, dar e mult rău, mă.
F.P.: N-ai cum, n-ai, altfel n-ai, păi da’ n-ai de ce să te legi. L-am pus şi pe preşedinte în cap din cauza voastră, lăsaţi-mă dracu’ în pace. Eram cu el când a vorbit cu preşedintele, nu era cu mine?

Suma urgentă

13 decembrie 2008, ora 12.08

Din convorbirea telefonică între Cornel Penescu şi administratorul FC Argeş, Gheorghiţă Pieca, reise că acesta din urmă trebuie să strângă urgent suma de 2,7 miliarde de lei vechi pentru Gheorghe Constantin, zis Costică Vâlcea.

Cornel Penescu: Tu eşti pe la firmă?
Gheorghiţă Pieca: Nu!
C.P.: Dar ajungi, nu?
G.P.: Da.
C.P.: Vezi să-mi strângi neapărat ăia, da? Două şapte sute, pentru...
G.P.: Cum?
C.P.:Îţi dai seama pentru cine, nu?
G.P.: Mda... adică ce mă gândesc eu?!
C.P.: Da, da, păi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite