Proza politică a lui Cristoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Cristoiu (stânga), alături de Grigore Cartianu, la standul Adevărul, în timpul lansării volumului „O lovitură de stat prost mascată“
Ion Cristoiu (stânga), alături de Grigore Cartianu, la standul Adevărul, în timpul lansării volumului „O lovitură de stat prost mascată“

Publicistul a lansat ieri, la standul Adevărul, volumul „O lovitură de stat prost mascată“, care cuprinde editorialele sale din perioada ianuarie 1990 – octombrie 1991. Lansarea lui Ion Cristoiu a fost deschisă de Grigore Cartianu, directorul Editurii Adevărul. La final, cei doi au acordat autografe.

Sute de oameni au stat la rând pentru a obţine autografe pe cele două cărţi: „O lovitură de stat prost mascată", de Ion Cristoiu şi „Crimele Revoluţiei", de Grigore Cartianu.

 „Eu voi vorbi maximum un minut, pentru că este ora astrală a domnului Cristoiu", a început Grigore Cartianu, care a amintit că jurnalistul a avut în viaţă multe ore astrale, inclusiv în 1990. „Atunci, când noi eram încă euforici, pentru că împreună cu emanaţii Revoluţiei reuşiserăm să-i dovedim pe terorişti, domnul Cristoiu îşi punea întrebări", a continuat Grigore Cartianu.

Ion Cristoiu a declarat că a văzut în ultimele luni, la aşa-zisele demonstraţii de la Palatul Parlamentului, „încântarea colegilor jurnalişti mai tineri, în aşteptarea unor evenimente deosebite". Le-a spus acestora că n-o să aibă şansa pe care a avut-o el însuşi, de a scrie despre revoluţii, lovituri de stat şi mineriade.

„Ei au parte de evenimente politicianiste. Eu am avut marele noroc că am trăit în perioada Ceauşescu şi am fost gazetar, apoi am prins o aşa-zisă revoluţie, care a fost, de fapt, lovitură de stat, şi apoi am fost gazetar de teren, director şi editorialist, în primii ani de după '90".

Editorialist constant

Cristoiu speră să scoată şi al doilea volum, tot la Editura Adevărul, cu texte publicate în perioada octombrie 1991 - noiembrie 1992. „Merită citit acest volum, pentru că am scris săptămână de săptămână. Sunt singurul jurnalist mai acătării, în viaţă, care la vremea aceea a scris cu o asemenea periodicitate. Această carte care cuprinde, cum spunea şi criticul Nicolae Manolescu, proză politică, eseuri de câte patru-cinci pagini, trebuie citită pentru că vă reaminteşte anumite lucruri pe care nici măcar eu nu mi le mai aminteam", a punctat Cristoiu.

În calitate de „autoprezentator", el a declarat că este „invidios pe Ion Cristoiu de atunci". „Scria mult mai bine decât scriu eu acum, avea mult mai multe idei, şi, mai ales, avea un lucru care-i lipseşte acum, şi anume credea că dacă se schimbă Guvernul, premierul, preşedintele, România va intra în Rai. Astăzi sunt mult mai sceptic şi mult mai obosit decât eram în 1990", a conchis publicistul.

Până la ora 18.00, în cinci ore de la lansare, cartea lui Ion Cristoiu se vânduse în 165 de exemplare, la preţul de 28 de lei. În trei zile de târg, volumul „Crimele Revoluţiei" (14,95 lei), de Grigore Cartianu, înregistrase o cifră de vânzări de 1.500 de exemplare, cu 535 de exemplare vândute doar ieri, lucru care îl plasează ca favorit la câştigarea titlului de „Cea mai vândută carte a Târgului Gaudeamus".
Grigore Cartianu  se va afla până la finalul târgului, luni, la standul Adevărul, pentru a acorda autografe.

Oferta Editurii Adevărul



-La standul Editurii Adevărul puteţi găsi toate colecţiile de carte, DVD-uri cu filmele „Adevărul", albume de artă, revistele şi publicaţiile Adevărul Holding.
-Colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă"
-Colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă"
-Colecţia „Bestseller Adevărul", din care face parte şi „Sfârşitul Ceauşeştilor", de Grigore Cartianu
-Colecţia „Jules Verne"
-Colecţia de Lux, dedicată operelor lui William Shakespeare, Charles Dickens, Lev Tolstoi, Mark Twain ş.a.
-Colecţia „Ghiduri Turistice National Geographic Traveler"
-Colecţia „Pictoride geniu"
-Colecţia „Marile muzee ale lumii"
-Colecţia „Disney clasic"
-Colecţia „Mari spectacole de operă"
-Revistele „Rahan"
-Filmele „Adevărul" - colecţiile „Brigada Diverse", „Scooby-Doo", „Stan şi Bran", „Ice Age", „Florin Piersic", „Mărgelatu", „Ardelenii", „Toma Caragiu", „Gheorghe Dinică", „Charlie Chaplin" ş.a.

„Dracul şi mumia", de Stelian Tănase

Astăzi, la ora 13.00, la standul Editurii Adevărul Holding are loc lansarea volumului „Dracul şi mumia", de Stelian Tănase. La eveniment vor participa istoricul Adrian Cioroianu şi criticul literar Carmen Muşat.

Subintitulată „Un basm din secolul trecut", noua carte a lui Stelian Tănase este un roman şocant despre răul din om. Mottoul cărţii este împrumutat din Karl Marx: „...poţi să te aliezi cu Dracu', dar trebuie să te asiguri că tu îl vei înşela pe el, şi nu invers". Intriga romanului este declanşată de dispariţia mumiei lui Lenin din Piaţa Roşie. Urmează o naraţiune alertă, în tradiţia romanelor de aventuri şi spionaj despre istoriile secrete ale Războiului Rece.  Cartea costă 35 de lei.

Dezbatere cu patru autori

Astăzi, de la ora 14.00, standul Adevărul găzduieşte dezbaterea „România construită pe cadavrele Cea­­­uşeştilor". Participă cei patru autori ai Editurii Adevărul, ca­­­­­re și-au lansat cărţile la aceas­­­­­tă ediţie Gaudeamus: Grigore Cartianu („Crimele Revoluţiei"), Ion Cristoiu („O lovitură de stat prost mascată"), Vasile Crişan („La vânătoare cu Ceauşescu") şi Stelian Tănase („Dracul şi mumia").

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite