Proteza ce redă mobilitatea cotului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai performante proteze de cot pot face funcţională această articulaţie în proporţie de 100 la sută. Ele au fost folosite de curând şi la copii. Preţul protezei de cot este suportat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin programul de endoprotezare. Ea costă aproximativ 2.000 de euro.

Fracturile, artrita reumatoidă juvenilă, malformaţiile congenitale sau tumorile pot distruge uneori articulaţia cotului. Aceasta rămâne blocată şi face imposibile unele mişcări ale braţului.

Pentru asemenea situaţii există însă proteze performante, cu ajutorul cărora braţul îşi poate recăpăta funcţionalitatea pe deplin.

Ele sunt numite de medici proteze de tip „balama” şi aceasta deoarece cotul este o articulaţie care se aseamănă cu o balama, permiţând mişcări de flexie şi de extensie.

Cum se efectuează operaţia

Înainte de a realiza intervenţia de protezare, medicii evaluează riscurile acesteia, efectuează radiografii şi măsurători minuţioase. Apoi, în funcţie de aceste informaţii, se aleg componentele protetice.

Primul pas al operaţiei este izolarea şi îndepărtarea formaţiunilor vasculare şi nervoase din câmpul operator, fără a le leza.

Urmează apoi identificarea formaţiunilor anatomice care vor fi protezate şi fixarea protezei, prin asamblarea tuturor elementelor acesteia. La final, medicii verifică mobilitatea pasivă a cotului operat.

Este fabricată din oţel

image

Structura de bază a protezei de cot este fabricată din oţel medical, iar elementele de îmbinare sunt realizate dintr-o polietilenă specială, de uz medical. În general, sunt disponibile imediat dimensiunile standard, pentru adulţi, dar există şi unele speciale, care pot fi solicitate prin comandă.

Kinetoterapia ajută la recuperare

Implantarea protezei nu este suficientă pentru a reda în totalitate mobilitatea cotului. Pacienţii, copii sau adulţi, trebuie să urmeze după intervenţia chirurgicală numeroase şedinţe de kinetoterapie. Mobilitatea acestei articulaţii este recăpătată integral după o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an.

Utilizabilă şi în cazul copiilor

image

Operaţia de protezare s-a dovedit eficientă şi în cazul copiilor. De curând, un băieţel în vârstă de 10 ani din România a devenit cel mai tânăr pacient din Europa care a primit o astfel de proteză. Intervenţia chirurgicală a fost realizată de o echipă de ortopezi pediatri a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.

Pentru această operaţie s-a folosit o proteză de dimensiuni speciale, mici, solicitată de medici la comandă, astfel încât să fie adaptată structurii osoase a copilului. Ea nu este însă definitivă. În jurul vârstei de 18 ani, copilul trebuie să efectueze o nouă intervenţie, prin care unele componente vor fi înlocuite cu altele de dimensiuni mai mari.

Pentru că proteza nu va fi schimbată în totalitate, cea de-a doua operaţie va avea un grad de dificultate mai mic, iar recuperarea va dura mai puţin.

image

Specialistul nostru


Dr. Alexandru Ulici
medic primar ortopedie pediatrică
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii
„Grigore Alexandrescu", Bucureşti

La adulţi, spre deosebire de copii, proteza de cot este permanentă, pentru că structura osoasă  nu se mai modifică în cazul lor. Trebuie reţinut însă că nicio proteză nu poate fi la fel de puternică şi de durabilă ca o articulaţie naturală şi poate să nu reziste pentru tot restul vieţii celui care o poartă.

Ca în cazul oricărui mecanism, unele dintre componentele sale se pot strica la un moment dat şi trebuie reparate sau înlocuite. Persoanelor care au o proteză de cot nu le sunt recomandate anumite mişcări, precum ridicările şi împingerile repetate de greutăţi şi anumite sporturi (boxul).

Statistică

În România, la adulţi se fac două-trei intervenţii de protezare a cotului pe an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite