"Protestul naţional împotriva ţiganizării Bulgariei", programat astăzi la Sofia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 14.000 de bulgari sunt aşteptaţi astăzi să protesteze în faţa clădirii Parlamentului din Sofia şi în faţa primăriilor din toate oraşele bulgăreşti, într-o amplă acţiune de protest xenofobă împotriva rromilor.

Organizatori anonimi au anunţat pe Facebook "Protestul naţional împotriva ţiganizării Bulgariei", la care şi-au confirmat prezenţa circa 14.000 de persoane.

Iniţiatorii protestului au cerut o prezenţă poliţienească sporită în satele bulgăreşti ai căror locuitori sunt supuşi, în opinia lor, unei terori permanente din partea membrilor etniei rrome.

Totodată, ei cer ca romii să aibă dreptul să aibă doar un singur copil în cazul în care nu au loc de muncă şi nu au venituri legale.

Acţiunea xenofobă a stârnit reacţia mai multor organizaţii neguvernamentale de apărare drepturilor omului, care s-au declarat împotrivă şi au insistat ca autorităţile să nu le permită xenofobilor să se strângă în centrele oraşelor, potrivit Sofia News Agency.

Totodată, Konstantin Pencev, ombudsmanul Bulgariei, l-a sesizat pe procurorul general Boris Velcev referitor la o eventuală acţiune xenofobă.

Municipalitatea de la Sofia afirma joi că nu a primit nicio cerere pentru organizarea unui eventual protest.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite