Proteste în Albania. Mii de susţinători ai opoziţiei socialiste cer renumărarea voturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Albania. Mii de susţinători ai opoziţiei socialiste cer renumărarea voturilor
Proteste în Albania. Mii de susţinători ai opoziţiei socialiste cer renumărarea voturilor

Opoziţia albaneză a demonstrat sâmbătă la Tirana împotriva guvernului de centru-dreapta al premierului Sali Berisha, acuzându-l că a manipulat rezultatul alegerilor legislative de la 28 iunie.

"Opoziţia îşi va continua protestele până când puterea acceptă redeschiderea urnelor în care a fost închis adevărul alegerilor", a declarat liderul Partidului socialist de opoziţie, Edi Rama, în faţa celor câteva mii de persoane adunate în faţa sediului executivului albanez.

"Soarta acestei bătălii depinde de curajul nostru de a expune acest adevăr manipulat de singurul şi adevăratul responsabil, dl Berisha", a adăugat Rama în faţa unei mulţimi frenetice care scanda "Deschideţi urnele!" şi "Unde este votul meu?".

Liderul socialist a reafirmat faptul că socialiştii vor continua să boicoteze lucrările parlamentului atâta timp cât revendicările lor nu vor fi satisfăcute.

Socialiştii solicită, de asemenea, declanşarea unei anchete asupra eventualei implicări a autorităţilor judiciare în punerea în libertate, provizorie, a unor anumiţi prizonieri, în scopul de a-i intima pe alegători.

Printre condiţiile puse de opoziţie pentru revenirea în parlament se află şi reorganizarea Consiliului naţional al radioteleviziunii, precum şi a altor instituţii ale statului.

La ultimele alegeri, socialiştii au obţinut 65 de locuri din cele 140 câte numără Parlamentul.

Majoritatea guvernamentală din Albania este formată împreună cu Partidul Socialist pentru Integrare a fostului premier Ilir Meta.

Scrutinul din Albania a fost monitorizat îndeaproape de Uniunea Europeană şi de comunitatea internaţională. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a constatat ameliorări ale procesului electoral din Albania, semnalând însă încălcări persistente ale normelor democratice, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite