Protestul din faţa Ministerului Educaţiei s-a încheiat / Studenţii şi profesorii i-au cerut demisia ministrului Funeriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii li se vor alătura profesorilor
Studenţii li se vor alătura profesorilor

Sindicaliştii din educaţie au declanşat joi seara protestul spontan în faţa Ministerului Educaţiei, revenind în această dimineaţă la sediul ministerului, însoţiţi şi de studenţi.

FOTOGALERIE DE LA PROTESTUL DIN FAŢA MINISTERULUI EDUCAŢIEI

UPDATE 18.00 Prefesorii şi elevii pleacă din faţa Ministerului Educaţiei, deoarece aveau autorizaţie pentru grevă doar până la ora 18.00

UPDATE 17.45 Studenţii scandează, în faţa Ministerului Educaţiei, „Demisia, demisia", „Unitate, unitate", „Domn' ministru, nu uita, prezintă-ţi demisia", „Funeriu să trăiască dintr-o bursă studenţească", ei alăturându-se profesorilor aflaţi la protest.

UPDATE 17.30 Aproape 50 de studenţi au venit la Ministerul Educaţiei, fiind însoţiţi de liderul Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Ion Penaru.

UPADTE 16.45 "Circa 200 de studenţi de la Universitatea Bucureşti, Politehnica Bucureşti şi ASE vor ajunge în 40 de minute în faţa sediului ministerului. De asemenea, şi studenţi din ţară se alătură protestatarilor", a declarat pentru "Adevărul", Ionuţ Poenaru, preşedintele UNSR.

UPDATE 14.30 „Domnul Funeriu să-şi ia un pix şi să-şi scrie demisia. El nu înţelege că salariaţii din învăţământ sunt nemulţumiţi. Arătaţi-mi un salariat care este mulţumit. Mulţi directori sunt ameninţaţi că îşi vor pierde posturile dacă nu vor face cum spune domnul ministru“, a spus Marius Nistor, liderul Federaţiei „Spiru Haret": .

UPDATE 13.55 Unii dintre profesori au vrut să mai destindă atmosferă şi au venit costumaţi. O protestatară s-a îmbrăcat în vrăjitoare susţinând că ea, ca şi guvernanţii, "vrăjeşte pe toată lumea" iar un bărbat s-a costumat în calău şi a spus ironic că a "curăţat tot în învăţământ".

Update 11.48: Circa 200 de cadre didactice protestează la această oră la sediul Ministerului Educaţiei. Sunt cadre didactice din Bucureşti dar şi din judeţele limitrofe. Ei scandează „demisia", "nu vă fie frică, Funeriu pică".

„Am 440 de lei pe lună după reducerea salarială. Am doi copii, rate la banci iar soţul este şomer. Nu se mai poate trăi în aceste condiţii", a spus Florica Firică, îngrijitor la Şcoala 135. „După 13 ani de muncă, cu doctorat în fizică, am doar 1000 de lei salari. suntem foarte uniţi de această dată, şi suntem hotărâţi să-l dăm jos pe Funeriu", a spus Marius Iordache profesor de fizică la scoala 188. „Eu am 30 de ani de muncă si un salariue 1300 de lei. Am venit sa ne câştigăm demnitatea", a spus Roşca Alin, membru FSLI.

Ministrul educaţiei nu este în acest moment în minister, iar cu sindicaliştii a vorbit de dimineaţă secretarul de stat Oana Barbu.

ORA 11.44 Profesorii au început să strige în faţa Ministerului Educaţiei şi cer ca măcar secretarul de stat, Oana Badea să iasă şi să stea de vorbă cu ei. La Ministerul Educaţiei s-au adunat acum aproape 100 de profesori care cer să vorbească cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Profesorilor li s-au alăturat şi cercetătorii, iar după-masă sunt aşteptaţi 200 de studenţi care să se alăture protestului. Dascălii au primit autorizaţie de la primărie pentru protest între orele 09.00-16.00, timp de o săptămână. În cursul zilei de astăzi sunt aşteptaţi să ajungă la Bucureşti mai mulţi profesori din toată ţara.

ORA 10.36 Aproximativ 60 de profesori protestatari s-au adunat în faţa sediului Ministerului Educaţiei, în incinta căruia este permis doar angajaţilor, porţile fiind închise. Trupe ale Jandarmeriei şi maşini ale acesteia sunt mobilizate în faţa sediului Ministerului, pe străzile laterale, dar şi în curte. Măsurile de protecţie au fost luate cu atât mai mult cu cât studenţii Uniunii Naţionate a Studenţilor din România şi-au anunţat participarea la protestul profesorilor.

UPDATE 09.36. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, i-a invitat pe reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din educaţie la o întâlnire, vineri, începând cu ora 14.30, la sediul Ministerului Muncii, pentru a discuta proiectele de lege privind salarizarea.

07.00 (vineri): În faţa Ministerului Educaţiei sunt mai mulţi manifestanţi, în frunte cu liderul FSLI, Liviu Pop, care au anunţat că nu vor renunţa la protest, că o nouă manifestaţie mai amplă va începe în jurul orei 11.00 şi au cerut Guvernului drepturile salariale şi neadoptarea Legii Educaţiei prin asumarea răspunderii. Ei mai vor demisia ministrului.

Mii de dascăli bihoreni au confirmat că vor participa la miting și că vor face grevă

Fluturaşul de salariu care i-a scos pe holuri pe angajaţii de la Finanţe: 430 de lei pe lună

UPDATE Instituţiile de stat din Timişoara sunt cuprinse rând pe rând de proteste. Funcţionarii blochează activitatea

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ce a fost Joi seara:

UPDATE 23.29: Rândurile profesorilor au început să se rărească. Au rămas în jur de 20-30 de persoane dar toţi cei care au plecat, au plecat cu promisiunea că se vor întoarce şi mâine.

UPDATE 23.16 Reprezentanţii profesorilor au anunţat că vor solicita Primăriei Bucureşti aprobare pentru proteste şi că vor continua pichetul până când cerinţele lor vor fi satisfăcute

UPDATE 22.59 - Studenţii părăsesc protestul scandând: "Noi vă mulţumim, mâine revenim". Mulţi dintre ai au decis să plece din cauza cursurilor de vineri dimineaţă la care ar trebui să participe. De asemenea, ei au făcut un apel la profesorii lor să se alăture protestului.

Miting Educaţie

UPDATE 22.52 - "Funeriu să trăiască din bursa studenţească", strigă studenţii. "Funeriu să trăiască din leafa dăscălească", strigă profesorii.

UPDATE 22.47 - Ministrul Educaţiei a avut o intervenţie la postul de televiziune B1 Tv. Auzind acestea, protestatarii au vrut să picheteze sediul televiziunii, însă s-au răzgândit atunci cănd au aflat că a fost vorba doar de o intervenţie telefonică.

UPDATE 22.42 Preşedintele UNSR, Ionuţ Poenaru, a declarat că studenţii vor să fie alături de profesori şi că împreună vor demisia ministrului. De asemenea, studenţii cer şi ca dezbaterea pe legea educaţiei să decurgă conform procedurii. Reprezentanţii UNSR vor să participe la discuţii, chiar dacă Funeriu a anunţat că sunt excluşi.

Miting educaţie

UPDATE 22.40 La vederea studenţilor, profesorii au început să scandeze: "Unitate, solidaritate"

UPDATE 22.25: Protestatarii nu au voie să scandeze lozinci în faţa ministerului decât până la ora 23.00, potrivit locotenentului Marian Jijia. Dacă nu vor respecta acest termen, manifestanţii vor primi mai întâi un avertisment, apoi se va trece la amenzi pentru deranjarea ordinii publice. Pentru ca şederea lor să nu fie întreruptă în timpul nopţii de forţele de ordine profesorii sunt obligaţi să păstreze liniştea.

UPDATE 22.00: 100 de studenţi de la UNSR s-au alăturat protestului profesorilor. Ei sunt de la ASE, Universiversitatea Bucureşti şi Politehnică.

A venit Mihaela Guna, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

40 de studenţi basarabeni şi-au anunţat sosirea

Studenţii şi profesorii scandează: "Nu vă fie frică, Funeriu pică" şi "Demisia!"

Miting educaţie

UPDATE 21.30: "Vom cere demisia lui Funeriu, indiferent daca strigam la pereti. Mergem la minister si stam acolo pana se rezolva", a declarat Anton Hadăr, preşedintele sindicatului Alma Mater. De asemenea, la protest se află şi liderul FSLI Liviu Pop şi Constantin Ciosu şi Dragoş Neacşu de la Federaţia Educaţiei Naţionale.

UPDATE 20.45 Zeci de profesori protestatari strigă în faţa Ministerului Educaţiei "Vrem demnitate" şi "Demisia"

.

UPDATE 20.40 Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Anton Hadăr, a adresat un apel către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, să vină să discute cu protestatarii. "Nu ne înrăiţi, veniţi aici", a spus Hadăr.

Miting educaţie

UPDATE 20.35  Marius Nistor, liderul Federaţiei "Spiru Haret": "Ministrul practică politica pumnului în gură. Nu mai putem accepta un ministru care a acceptat rectificarea negativă. Singura soluţie este ca acest ministru să îşi dea demisia

".

UPDATE 20.30 Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat pentru adevarul.ro că între 50-70 de oameni vor rămâne peste noapte în faţa Ministerului Educaţiei şi nu vor pleca până când Legea Educaţiei Naţionale nu va intra în dezbatere în Camera Deputaţilor, iar ministrul Daniel Funeriu nu îşi va da demisia.

Decizia a fost luată în urma întâlnirii de joi seară a liderilor federaţiilor sindicale din învăţământ.

Fluturaşul de salariu care i-a scos pe holuri pe angajaţii de la Finanţe: 430 de lei pe lună

UPDATE Instituţiile de stat din Timişoara sunt cuprinse rând pe rând de proteste. Funcţionarii blochează activitatea

"Nemulţumirea este aşa de mare în învăţământ încât, s-a văzut - greva foamei - 52 - 53 de zile - fără rezultat. Din declaraţiile unor miniştri nu se va întâmpla nimic dacă vor intra o mie de oameni în greva foamei. În momentul de faţă, protestul început la ora 12.00, va continua până când Guvernul va pleca", a afirmat anterior Liviu Pop.

"Ne-am săturat să aşteptăm. Am făcut 5 zile fără plată în 2009, 15.000 de posturi reduse, încă 1.700 de şcoli închise, o lege care dă în cap corpului profesoral. Ne-am săturat să mai aşteptăm o formă de protest organizată, care va dura câteva zile. Protestul începe acum şi se va încheia nu ştim când, va ţine şi de bunul simţ al ministrului Educaţiei de a pleca din minister", a adăugat liderul sindical.

Liviu Pop a spus că speră ca protestul să nu se extindă în ţară.

"Rămânem în faţa ministerului până rezolvăm problema şi atâta timp cât avem oamenii sunt alături de noi. Este semnalul pe care Bucureştiul îl dă. Sper să rezolvăm aici în Bucureşti, să nu se extindă în toată ţara".

Circa o sută de oameni s-au strâns astăzi în faţa Ministerului Educaţiei pentru a protesta în semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate, aceştia cerându-i ministrului Daniel Funeriu să îşi dea demisia şi strigând "Daţi-ne banii".

După ce liderii sindicali au fost informaţi că cei de la Finanţe au obţinut stimulentele solicitate, au hotărât să oprească protestul de la Ministerul Educaţiei şi să se întâlnească toate birourile federaţiilor pentru a discuta acţiunile viitoare.

VIDEO Mircea Miclea a vorbit despre educaţie la videochat: "Nu e o maturitate politică să se treacă dincolo de interesele de partid"

De ce se grăbeşte Guvernul cu Legea Educaţiei?

Guvernul îşi asumă Legea educaţiei şi ignoră opinia Curţii Constituţionale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite