Protest inedit pe youtube al jurnaliştilor austrieci de la postul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziariştii austrieci de la ORF, cea mai mare corporaţie de presă din Austria, au realizat un videoclip prin care protestează faţă de numirile politice pe care directorul general al postului le-a făcut în luna decembrie.

 La două zile de la postarea de pe Youtube, filmuleţul are peste 400.000 de vizualizări.
Prezentatorii şi jurnaliştii spun în videoclip că ei vor independenţa ORF din punct de vedere politic, aşa cum aceasta este garantată în constituţia austriacă.

55 de jurnalişti şi prezentatori ai principalelor programe de ştiri şi-au exprimat nemulţumirea în videoclip şi au criticat influenţa politică
"Noi credem exclusiv în etica jurnalistică şi în publicul nostru", arată jurnaliştii.


De asemenea, ziariştii mai spun că la 23 decembrie, directorul general al corporaţiei ORF a anunţat un număr de joburi pentru departamentele administrative, destinate clienţilor politici, în condiţiile în care posturile pentru jurnalişti au fost blocate din cauza crizei economice.

"Pentru că independenţa postului public nu mai poate fi garantată, suntem convinşi că acţiunile bordului executiv de la ORF vor aduce prejudicii serioase ORF", arată ziariştii. De aceea, ei cer legislativului austriac să stabilească cadrul în care să fie asigurată independenţa ziariştilor.

Nemulţumirea jurnaliştilor a pornit de la faptul că pe 23 decembrie a fost numit şef Niko Pelinka, un tânăr de 25 de ani. Jurnaliştii sunt nemulţumiţi că Niko Pelinka a fost instalat de Partidul Social Democrat(SPÖ). Până acum, s-au strâns 1.300 de semnături împotriva acestei numiri. Toate ziarele mari din Austria şi din Germania au relatat pe larg despre acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite