Protest al profesorilor de la Universitatea de Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

juridice. Dascălii protestatari se află în proces cu conducerea Universităţii de Vest. Ei au atacat în instanţă o hotărâre a Biroului Senatului, de a le impune ore suplimentare neplătite.

juridice. Dascălii protestatari se află în proces cu conducerea Universităţii de Vest. Ei au atacat în instanţă o hotărâre a Biroului Senatului, de a le impune ore suplimentare neplătite. Acum aproximativ o lună, instanţa a decis suspendarea hotărârii atacate, iar procesul se derulează în continuare, pentru anularea ei definitivă. Profesorii spun că vor cere daune financiare pentru neplata orelor suplimentare, pe care le vor dona pentru cercetarea ştiinţifică din universitate.
"În data de 12 septembrie 2006, la ora 12,30, în plină desfăşurare a procesului (o zi mai târziu, pe data de 13, urma să aibă loc o înfăţişare în instanţă), comisia de etică a universităţii i-a convocat în faţa ei, în Sala Senatului, chipurile pentru a-i audia, pe doi dintre avocaţii noştri, care sunt, în acelaşi timp, cadre didactice la Universitatea de Vest. Celor doi li s-a reproşat, în timpul audierilor, că ne reprezintă în acest proces de contencios administrativ, invocându-se de către comisia de etică un imaginar conflict de interese", se arată în memoriul profesorilor. Ei consideră că intervenţia comisiei este "o imixtiune grosolană în relaţia dintre avocaţi şi noi, în calitate de clienţi, pe parcursul desfăşurării unui proces". Mai mult, profesorii susţin că scopul este de a-i intimida pe avocaţi şi o "încercare vizibilă" de a-i lipsi de dreptul constituţional la apărare. "Gestul în sine mi se pare abominabil, de a face acest lucru în timpul unui proces", a declarat conf. dr. Vasile Docea, unul dintre protestatari.

Transparenţă şi revocarea comisiei de etică
Cei cinci profesori care au depus memoriul spun că audierea avocaţilor s-a făcut în urma unei sesizări semnate de consiliera juridică a Universităţii de Vest, Florentina Radu, care este, în acelaşi timp, şi membru în comisia de etică. Ei o acuză că a procedat "într-un mod lipsit de etic". "În loc de a ne prejudicia interesele, consiliera UVT ar trebui, în calitatea noastră de angajaţi ai acestei instituţii, să ni le apere", se arată în memoriu. Cei cinci semnatari cer Senatului universităţii revocarea comisiei de etică şi convocarea unor noi alegeri, dar şi înlăturarea definitivă a consilieriei juridice.
Pe lângă daunele financiare solicitate, profesorii mai cer ca veniturile universităţii să fie făcute publice. Ei acuză conducerea instituţiei de învăţământ de netransparenţă în privinţa salariilor acordate angajaţilor şi spun că banii sunt acordaţi preferenţial. "În timp ce un conferenţiar obişnuit primeşte 11 milioane de lei, iar un profesor 16-20 de milioane, ştim că alţii au salarii de 40-80 de milioane, nu se ştie pe ce criterii", a declarat unul dintre profesori. Cei cinci au anunţat ieri şi că vor pune bazele unui grup de reformă din interiorul universităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite