Onţanu: "Propunerea de creare a unui Parlament unicameral e corectă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Onţanu: "Propunerea de creare a unui Parlament unicameral e corectă"
Onţanu: "Propunerea de creare a unui Parlament unicameral e corectă"

Primarul PSD al Sectorului 2 Neculai Onţanu declară, într-un comunicat, că este de acord cu propunerea şefului statului de organizare a unui referendum pentru reducerea Legislativului la o singură Cameră cu maximum 300 de parlamentari, susţinând că trebuie să rămână doar parlamentarii care muncesc.

"Referitor la propunerea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, privind organizarea unui referendum pentru reducerea Parlamentului la o singură Cameră cu maximum 300 de parlamentari, sunt de acord deoarece: Propunerea de creare a unui Parlament unicameral este corectă. Să rămână doar parlamentarii care muncesc. Uitaţi-vă la cât de mare este clădirea Palatului Parlamentului. Clădirea este plină de parlamentari. Fiecare dintre ei are câte 10-15 aghiotanţi plătiţi de noi. Sunt cheltuieli uriaşe pe care trebuie să le suportăm cu greu fiecare dintre noi", se arată în comunicatul semnat de primarul Neculai Onţanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

Şeful statului a spus că a cerut aviz preşedinţilor celor două Camere pentru "a continua reforma statului". "Avizul este necesar pentru organizarea unui referendum naţional pentru consultarea poporului suveran", a spus Băsescu.

El a precizat că doreşte să consulte poporul în ceea ce priveşte reducerea la un Parlament unicameral şi, totodată, a numărului de parlamentari la maximum 300, faţă de 471 câţi sunt în prezent.

Şeful statului a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţii partidelor politice în 2005 şi după alegerile din 2008 şi că aceştia au promis că vor înfiinţa o Comisie pentru revizuirea Constituţiei.

"Sigur, niciun partid nu s-a ţinut de cuvânt. După alegerile din 2008 am avut aceeaşi întâlnire la Cotroceni, de această dată cu partidele care formează marea coaliţie. Au promis că vor activa Comisia Constituţională în Parlament. N-au făcut-o. Atunci, singura soluţie pentru a împinge lucrurile înainte este consultarea poporului, organizarea unui referendum", a mai spus Băsescu.

El a mai spus că problema revizuirii Constituţiei este mult mai largă, dar că un Parlament unicameral, cu un număr mai mic de aleşi, de maximum 300, va răspunde nevoilor României şi că avantajele ar fi multiple.

"Primul şi cel mai important ar fi acela că decizia în Parlament s-ar lua mult mai uşor, iar Parlamentul ar deveni mult mai eficient. În acelaşi timp, cheltuielile de funcţionare a statului s-ar reduce în mod rezonabil. Nu în ultimul rând, aş menţiona transformările care urmează să aibă loc la nivelul UE, prin intrarea în vigoare, până la sfârşitul anului, a Tratatului de la Lisabona. În baza acestui tratat, Parlamentul European va coopera continuu cu Parlamentul României, Parlamentul European devenind co-autor al deciziilor care se vor lua la nivelul european, ceea ce înseamnă că România va avea oricum o cameră a Parlamentului la Bruxelles sau la Strasbourg", a adăugat şeful statului.

Totodată, a apreciat Traian Băsescu, un Parlament unicameral ar răspunde mult mai rapid la solicitări, în condiţiile în care, în ultimii trei ani nu a trimis niciun punct de vedere cu privire la directivele adoptate de Parlamentul European, "deşi a fost invitat să o facă".

"Un parlament unicameral, cu un număr mai mic de parlamentari, maxim 300, faţă de 471, cât avem acum, ar fi un element şi de reducere a corupţiei. Mai puţini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă. Spun acest lucru, fără să acuz pe cineva, dar riscul de trafic de influenţă este mai mic dacă de la 471 de parlamentari vor fi maxim 300. Nu în ultimul rând, această măsură ar putea să reducă o clasă a privilegiaţilor, cu pensii speciale, cu venituri speciale, cu sume forfetare aflate la dispoziţie", a menţionat preşedintele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite