Proprietarii de ambarcaţiuni, călcaţi de Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărcile de lux, semn de îmbogăţire suspectă
Bărcile de lux, semn de îmbogăţire suspectă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe, de la 1 ianuarie 2011, să controleze toate persoanele fizice ale căror cheltuieli depăşesc, în proporţie considerabilă, veniturile declarate.

Potrivit preşedintelui instituţiei, Sorin Blejnar, sursele folosite pentru identificarea „bogaţilor" care eludează statul vor fi bazele de date ale ANAF, ale autorităţilor locale, ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi chiar ale serviciului de înmatriculări auto.

Blejnar a precizat, pentru „Adevărul", că va fi consultată inclusiv baza de date a Ministerului Transporturilor, pentru a verifica propritarii diferitelor tipuri de ambarcaţiuni.

„Verificarea acestor persoane va fi atributul exclusiv al Departamentului de Analiză de Risc din cadrul instituţiei. Cel mai greu a fost punerea la punct a legislaţiei, astfel că urmează să fie impozitate veniturile fără sursă identificabilă şi să fie extinse competenţele de control", a adăugat şeful Fiscului.

Legislaţia primară va fi completată de un ordin al preşedintelui ANAF cu privire la metodele de control indirect, document publicat pe site-ul instituţiei. Blejnar a atras atenţia că orice venit nejustificat va fi impozitat cu 16%.

În România, primele 1% din persoanele fizice plătitoare de impozit pe venit datorau aproximativ 20% din totalul impozitului pe venit stabilit la nivel naţional. Încasările din impozitul pe venit şi pe salarii deţineau o pondere de 21% în totalul încasărilor din principalele impozite şi taxe la bugetul de stat în primul semestru al acestui an. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite