Proprietari de casă supăraţi de bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anularea hotărârii care permite ridicarea de blocuri în zone de case nu elimină definitiv astfel de construcţii. Imobilele deja construite prin hotărârea anulată rămân în picioare. Asociaţia Proprietarilor din Zone Rezidenţiale (APZR) luptă în continuare.

Locuitorii din zonele de case salută decizia instanţei de anulare a hotărârii în baza căreia s-au construit blocuri între imobile cu puţine etaje, dar problemele sunt departe de a se fi rezolvat.

„Este sentinţa justă”, a spus preşedintele APZR, Rodica Militaru. Cei care au luptat cu acest fenomen în Timişoara, nu se pot bucura foarte mult de victorie, pentru că blocurile construite deja nu mai suferă nici o modificare.

„Pentru vecinii unor astfel de blocuri este foarte nedrept. Blocurile ar trebui demolate iar proprietarii lor despăgubiţi, la preţul pieţei, de către Direcţia de Urbanism şi vechiul consiliu”, a spus Rodica Militaru.

Cu toate acestea, arhitectul-şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, susţine în continuare ideea dezvoltării pe verticală. „Decizia instanţei trebuie respectată, dar tema congreselor de urbanism din ultimii cinci ani din întreaga lume este dezvoltarea pe verticală”, a spus Sorin Ciurariu.

Jonglerii urbanistice

Construirea de locuinţe colective în zone rezidenţiale a fost posibilă în Timişoara prin hotărârea de Consiliu Local 140 (HCL 140) din 2007. Prefectura Timiş a atacat decizia în instanţă, iar între timp consiliul a modificat-o printr-o hotărâre similară.

Prefectura a atacat-o şi pe aceasta în instanţă. Recent, Curtea de Apel Timişoara, a decis definitiv şi irevocabil că prima hotărâre este nulă. Potrivit APZR, cu toatedeciziile instanţei, în Timişoara continuă să se dea avize pentru construirea blocurilor în zone de case.

„Direcţia de Urbanism continuă ilegalităţile cu cinism. Potrivit regulamentului de urbanism, coeficientul de ocupare al terenului în zone de case poate fi de maximum 1,44, iar în Timişoara se propun avize de 2,5 şi chiar 3. Sunt valori duble”, a mai spus Rodica Militaru.

Precedentul Sedako

Consiliul Local a fost recent implicat într-o situaţie care poate crea un precedent. Pentru că nu a primit un răspuns în 30 de zile de la Direcţia de Urbanism, la o documentaţie societatea Sedako a acţionat în instanţă şi a obţinut o sentinţă prin care a obligat consiliul să aprobe planul urbanistic zonal.

„Unii proprietari au atacat în instanţă construirea ilegală a blocurilor între case şi probabil că după cazul Sedako, vor cere despăgubiri celor care au aprobat aşa ceva”, a mai spus Rodica Militaru.

Blocuri şi la Dumbrăviţa

Locuinţele colective au apărut şi în cartierele în care oamenii au dat sute de mii de euro pe case. La Dumbrăviţa, mai multe familii se plâng că o construcţie le ia lumina şi intimitatea. „Dacă vrem să avem soare, trebuie să ieşim la stradă plus că geamurile dau direct în curtea noastră”, a spus unul dintre vecini, Ştefan Darosi.

Clădirea, cu opt apartamente, nu respectă Planul Urbanistic General, care permite doar şase, dar este legală. „Modificarea a fost permisă printr-un plan urbanistic de detaliu”, a spus primarul Szilagy Gheza.

Nemulţumirile proprietarilor

Lipsa transparenţei cu care se iau deciziile în urbanism

Respingerea proiectului de instalare a unui panou cu informaţiile despre clădirea care se va construi

Neacceptarea unor membri în comisia de dezbatere a viitorului Plan Urbanistic General

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite