Propagandă pe icoane sfinţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acceptul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a dat preoţilor pentru a candida în alegerile locale s-a transformat într-un abuz. Chipul Mântuitorului a ajuns instrument de campanie

Acceptul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a dat preoţilor pentru a candida în alegerile locale s-a transformat într-un abuz.

Chipul Mântuitorului a ajuns instrument de campanie electorală! Preotul Vasile Muntean, candidat la postul de consilier municipal în Sibiu, a tipărit sloganul său electoral pe icoane cu Iisus.

Valentin Sicoe, un alt preot-candidat în Sibiu, nu e deranjat de metodele părintelui Muntean. "Blasfemie ar fi ca noi să ne punem chipurile pe toate gardurile, nu să împărţim icoane", susţine preotul. Teologii afirmă că folosirea obiectelor de cult în campania electorală afectează grav imaginea Bisericii.

Preotul Vasile Muntean, candidat în Sibiu,a inscripţionat iconiţe cu sloganul său electoral

Doi preoţi care candidează la Consiliul Local Sibiu, Vasile Muntean şi Valentin Sicoe, au distribuit mii de icoane electorale.

După ce au primit "undă verde" de la înalţii ierarhipentru a candida la alegeri, preoţii care n-au ales să intre sub "umbrela" unui partid politic desfăşoară campania electorală pentru "locale" după cum îi ghidează cugetul.
La Sibiu, doi preoţi care vor să pătrundă în consiliul local ca independenţi au ales să folosească pentru propaganda electorală bisericile unde slujesc şi iconiţele.

Preotul Vasile Muntean de la Biserica "Sf.Ilie" spune că "nu am avut bani pentru afişe electorale, în care să postez fotografii seci, aşa că am ales singurul mijloc aflat la îndemână - iconiţele - pentru a face publică oferta electorală".

Aceeaşi poziţie este împărtăşită şi de preotul Valentin Sicoe de la Biserica "Dintre Brazi", de asemenea candidat independent pentru Consiliul Local Sibiu. În plus, faţa bisericească susţine că "ar fi o blasfemie pentru noi să ne punem chipurile pe toate…gardurile şi nicidecum să împărţim icoane enoriaşilor, care la urma urmei sunt obiectele muncii noastre".

Sub motivaţia că doreşte să solicite, în calitate de consilier, fonduri pentru biserici, Valentin Sicoe, de la Biserica "Valea Aurie" din Sibiu, a decis să-şi depună candidatura pentru un loc de consilier local.
" Am fost nominalizaţi 10 preoţi din Sibiu"

În exclusivitate pentru "Adevărul", cel care slujeşte de 14 ani la biserica menţionată a povestit cum a ajuns să se implice în treburile administraţiei locale.

"După ce înalţii ierarhi ne-au permis să candidăm pentru funcţii în administraţia publică, am fost nominalizaţi 10 preoţi din Sibiu, câte 5 pentru consiliul local şi respectiv consiliul judeţean. Opt dintre colegi au ales să intre sub <> câte unui partid, pe când eu şi încă un coleg, Vasile Muntean, am preferat să candidăm ca independenţi", a povestit Valentin Sicoe.

"Biserica ne-a asigurat semnăturile"

"Am fost sprijiniţi de Consiliul Eparhial, care, prin membrii săi, ne-a asigurat cele 1.200 de semnături necesare depunerii candidaturilor. Aceleaşi persoane ne-au asigurat posibilitatea de a deveni cunoscuţi în întreg municipiul, şi nu doar în parohiile în care slujeam, prin punerea la dispoziţia noastră a circa 5.000 de iconiţe pe care le-am împărţit oamenilor.

Bineînţeles că au fost păreri pro şi contra implicării noastre în administraţie. Noi am considerat că doar fiind parte a consiliului local putem obţine fonduri pentru restaurări, amenajări sau construcţii de biserici", a mai susţinut părintele Valentin Sicoe, în vârstă de 52 ani. El este căsătorit şi are două fete majore.
Părintele Sicoe consideră că are mari şanse să devină consilier local, mai ales că ani buni a fost secretar al Mitropoliei, ocupându-se inclusiv de probleme administrative.

Amestecarea în politică a Bisericii prin intermediul clerului riscă să fie un moment de gravă autosecularizare
Radu Preda,
teolog

Preoţii de la Sibiu, în culpă morală

Hotărârea Sfântului Sinod al BOR privind posibilitatea ca preoţii să candideze ca independenţi pentru consiliile locale şi judeţene conţine o normă de recomandare pentru aceştia de a nu folosi bunurile bisericilor în campania electorală. Preoţi cu autoritate din Bucureşti şi din ţară au explicat pentru "Adevărul" că derogarea acordată de Sinod cuprinde doar îndemnul de a nu folosi obiectele de cult, dar, din punct de vedere moral, parohilor‑candidaţi din Sibiu nu le era îngăduit să folosească lucrurile sfinte pentru scopuri lumeşti.

Nu am avut bani pentru afişe electorale, în care să postez fotografii seci, aşa că am ales singurul mijloc aflat la îndemână - iconiţele - pentru a face publică oferta electorală
Vasile Muntean,
preot-candidat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite