Aviz favorabil pentru etichetarea cu buline a alimentelor în funcţie de riscul pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii din Comisia economică au avizat favorabil, marţi, propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare cu buline de diverse culori, în funcţie de cât de sănătoase sau daunătoare sunt.

În favoarea propunerii legislative au votat şase dintre membrii Comisiei, în timp ce doi au votat împotrivă, iar alţi doi s-au abţinut de la vot.

Proiectul prevede inscripţionarea pe ambalajul produselor alimentare a unei buline verzi, portocalii sau roşii.

Bulina verde va fi folosită pentru produse alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, cea portocalie pentru produsele alimentare care trebuie să fie consumate cu moderaţie şi cea roşie va fi utilizată pentru a marca produsele alimentare care conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunând respingerea iniţiativei legislative.

Nutriţioniştii susţin însă proiectul. "De ce trebuie să lăsăm poporul român să piară, să se distrugă, să se îmbolnăvească? Suntem cea mai bolnavă ţară a Europei. Nu putem opri pe un om să mănânce ce vrea, poate să mănânce ce vrea, şi asfalt, dar să ştie ce mănâncă, să fie avertizat", a afirmat, în cadrul dezbaterilor, medicul nutriţionist Virgil Stroescu, care l-a însoţit pe iniţiator pentru susţinerea din punct de vedere ştiinţific a propunerii legislative, relatează Mediafax.

El a respins afirmaţiile potrivit cărora aditivii nocivi sunt permişi în cantitate mică şi a subliniat că aceştia se acumulează până devin toxici şi îşi fac efectul.

Vosganian, supărat că senatorii au adoptat "tâmpenia cu bulinele"

În cadrul şedinţei, reprezentantul Ministerul Agriculturii a precizat că instituţia pe care o reprezintă nu susţine propunerea legislativă, la fel ca şi reprezentantul Protecţiei Consumatorului.

El a arătat că, prin folosirea bulinelor, ar fi afectată industria alimentară autohtonă şi ar apărea restricţii în libera circulaţie a mărfurilor.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Romalimenta, care a participat la dezbateri, a spus că acestă propunere ar pune pe butuci industria alimentară autohtonă, el adăugând că nicăieri în lume acest tip de etichetare nu este obligatorie, iar în Australia şi Marea Britanie este opţională.

Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei economice, care nu s-a afşat în sală în momentul votului, a criticat şi el adoptarea proiectului.

image

"Voi sunteţi nebuni? Aţi adoptat tâmpenia cu bulinele?", a reacţionat, revoltat, Vosganian atunci când a aflat telefonic de la un coleg de comisiei că proiectul a primit raport favorabil prin votul majorităţii membrilor Comisiei economice.

Iniţiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite