Proiectul regimului Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului vrea să-şi atragă sindicatele şi societatea civilă, prin proiecte precum introducerea votului uninominal sau modificarea Constituţiei, pentru a crea presiune asupra

Şeful statului vrea să-şi atragă sindicatele şi societatea civilă, prin proiecte precum introducerea votului uninominal sau modificarea Constituţiei, pentru a crea presiune asupra parlamentarilor care-i sunt ostili

După victoria la referendum, Traian Băsescu va face apel din ce în ce mai des la popor, fie prin recurgerea la alte consultări populare, fie prin prezentarea, trimestrială, în Piaţa Universităţii, a ceea ce el a numit "raportul preşedintelui în faţa românilor". Scopul său nedeclarat este organizarea unor alegeri anticipate, în primăvara lui 2008, şi formarea, în viitorul Legislativ, a unei majorităţi parlamentare dominate de PD.

Primul pas al preşedintelui Traian Băsescu, după ce se va întoarce la Palatul Cotroceni, va fi, potrivit unor surse din PD, să cheme la consultări nu partidele, ci sindicatele şi organizaţiile nonguvernamentale. Prin această manevră, şeful statului va lansa o serie de teme, utile în viitoarea campanie electorală şi va crea o presiune asupra partidelor. Băsescu va atrage sindicatele prin propunerile sale privind reforma în sănătate şi educaţie. ONG-urile, care vor fi considerate reprezentative pentru "societatea civilă", vor fi mobilizate pentru susţinerea votului uninominal şi modificarea Constituţiei. Împreună, sindicatele şi "societatea civilă", vor fi folosite pentru a crea o presiune asupra partidelor parlamentare. În plus, Băsescu plănuieşte ca data referendumului pentru votul uninominal să coincidă cu cea a alegerilor pentru Parlamentul European, ceea ce i-ar avantaja pe aliaţii săi din PD şi PLD.

Adversarii, săpaţi din interior

Băsescu va mai încerca, împreună cu aliaţii săi din PD şi PLD, să formeze o majoritate parlamentară dispusă să răstoarne guvernul Tăriceanu. Democraţii caută în prezent să identifice disidenţii din formaţiunile anti-Băsescu şi să-i încurajeze să-i conteste pe liderii actuali. În PSD, democraţii mizează pe înlăturarea lui Mircea Geoană de către "grupul de la Cluj" şi Sorin Oprescu. PLD-ul lui Theodor Stolojan are sarcina de a destructura PNL, prin racolarea liderilor locali şi a parlamentarilor nemulţumiţi de actuala situaţie. Liderii democraţi susţin că până şi în UDMR există un nucleu de disidenţi.

Zile negre pentru Tăriceanu

Potrivit unor surse din PD, în două luni ar putea fi formată o "nouă majoritate parlamentară", compusă din deputaţi şi senatori din întregul spectru politic, care să schimbe actualul Executiv. Democraţii mizează pe dezertări masive din rândul coaliţiei anti-Băsescu. Ar urma formarea unui guvern de tehnocraţi şi organizarea, în primăvara lui 2008, a alegerilor anticipate.

O dată la trei luni ne vedem în Piaţa Universităţii pentru raportul preşedintelui în faţa românilor
Traian Băsescu

Obiective realizate în proporţie de 66%

Trei au fost obiectivele pe care preşedintele suspendat şi le-a propus să le atingă la referendum.

Obţinerea unui număr mai mare de voturi ca în 2004 - realizat

Numărul voturilor împotriva demiterii să fie zdrobitor peste cel "pentru" - realizat

Procentul participanţilor la referendum să fie de peste 50% - nerealizat

Băsescu a reuşit să realizeze 66% din ceea ce şi-a dorit. Apropiaţii săi consideră că unicul ţel pe care nu l-au atins - prezenţa relativ slabă la urne - s-a datorat faptului că, în după-amiaza zilei de 19 mai, PSD şi-a îndemnat electoratul să rămână acasă. Această decizie a social-democraţilor l-a ajutat pe şeful statului să obţină un scor favorabil de circa 75%

Priorităţile oficiale

Şeful statului a prezentat, public, 11 priorităţi oficiale ale mandatului său. Primele două sunt introducerea votului uninominal şi modificarea Constituţiei "pentru a forma cadrul instituţional capabil să garanteze funcţionarea statului român la standardele Uniunii Europene". Băsescu a evitat să spună dacă doreşte o republică prezidenţială sau parlamentară, dar a atras atenţia că această din urmă variantă nu va fi acceptată de electorat. O noutate între priorităţile lui Băsescu este adoptarea legii lustraţiei. Tot relativ nouă este şi stabilirea, ca prioritate, a privatizării în domeniul energetic. Atât acest obiectiv, cât şi numeroase altele ţin de voinţa Executivului. Astfel, Băsescu va urmări ca nivelul mediu al pensiilor să ajungă la 40% din salariul mediu, ca alocaţiile bugetare pentru educaţie să ajungă la 6% din PIB şi ca, în 2008, să fie iniţiate lucrările la Autostrada Nădlac-Sibiu-Piteşti. El şi-a mai propus "acordarea cetăţeniei române, în regim de prioritate, pentru absolvenţii de facultăţi sau şcoli medii proveniţi din Republica Moldova".

Şeful statului intenţionează să facă însă o temă de dezbatere din faptul că, în prezent, achiziţiile de medicamente sunt "netransparente". Vizat de criticile preşedintelui va fi, în principal, ministrul sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, căruia Băsescu îi reproşează proasta funcţionare a sistemului medical.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite