Proiectul pârtiei de la Vârtop a fost deblocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul pârtiei de la Vârtop a fost deblocat
Proiectul pârtiei de la Vârtop a fost deblocat

Deşi are finanţare europeană, proiectul a fost blocat mai bine de şase luni din cauza orgoliilor politice. Pârtia de schi de la Vârtop va deveni realitate, după ce Consiliul Judeţean Bihor a aprobat cofinanţarea proiectului.

Proiectul prevede realizarea unei pârtii principale de schi dotată cu iluminat nocturn, telescaun de patru persoane şi o clădire anexă şi achiziţionarea unui utilaj de întreţinere pentru pârtii. În apropiere va fi amenajată o parcare iluminată.
Valoarea totală a proiectului este de 10 milioane de euro, partea Consiliului Judeţean Bihor fiind de trei milioane, iar diferenţa urmând să fie asigurată din fonduri europene, prin Ministerul Turismului. Termenul de execuţie este de 18 luni.

A fost sabotat

Proiectul pârtiei de la Vârtop este pe agenda Consiliului Judeţean Bihor din 2006. În 2007 şi 2008 au fost parcurse toate etapele birocratice de selecţie pentru finanţare. După alegerile locale de anul trecut, au început însă problemele. Cele mai multe din orgolii politice.
Primăria Nucet, pe raza căreia se află Vârtopul, are edil PD-L. O parte dintre primăriile din jur, care au teren la baza pârtiei sau pe diferite porţiuni ale acesteia, sunt PSD sau PNL. Fiecare primărie voia să fie parte din proiect şi să beneficieze, într-un fel sau altul, de calitatea de proprietar de teren şi de fonduri. Consiliul Judeţean Bihor, la rândul său, le-a ţinut partea acestora din urmă şi s-a mai confruntat cu problema lipsei banilor, el trebuind să susţină proiectul cu trei milioane de euro şi să asigure drumurile de acces.
„Nici acum nu avem cele trei milioane de euro pentru cofinanţare, dar avem promisiuni ferme din partea ministrului dezvoltării Vasile Blaga că vom fi susţinuţi”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle, în plenul legislativului. Legislativul judeţean va preda Ministerului Sănătăţii Centrul Medico-Social de la Nucet care va fi transformat în Centru Regional de Neurologie. Suma economisită de consiliu în acest mod, în cuantum de un million de euro, va fi dirijată spre pârtia de schi.

Afaceri cu terenuri

O parte dintre consilierii din actuala putere locală au respins proiectul şi din suspiciunea că ar putea favoriza afacerile sau proprietăţile vreunui adversar politic, în zona respectivă având o casă de vacanţă deputatul Ştefan Seremi. Amânarea proiectului pârtiei de la Vârtop a dus la sabotarea altor proiecte ale Consliului Judeţean de către cele două partide din opoziţia locală, acestea având votul de aur.
În aşteptarea realizării pârtiei de schi, afacerile cu terenuri au înflorit în zonă. Unii proprietari de parcele au scos la vânzare parcele de teren cu preţuri de muncipiu. În anunţurile de mica publicitate din presă şi online apar preţuri între  60 şi 90 de euro pe metru pătrat, pentru terenuri situate în apropierea pârtiei. Proprietarii anunţă că au şi autorizaţii de construcţie.
Pârtia Vârtop-Arieşeni este una dintre cele mai îndrăgite de către iubitorii sportuilor de iarnă. Pensiunile din zonă s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie după 1990, în Vârtop fiind acum 28, iar în Arieşeni 29. Localităţile limitrofe beneficiază şi ele de apropierea de pârtie, construind pensiuni şi dezvoltând diverse servicii turistice. Preţurile de cazare în zona sunt între 60 şi 200 de lei pe noapte, în funcţie de dotarea pensiunii şi de mic dejun.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite