Proiect de tun la Educaţie: un sfert de miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiect de tun la Educaţie: un sfert de miliard de euro
Proiect de tun la Educaţie: un sfert de miliard de euro

O licitaţie de informatizare a şcolilor derulată de guvernul Tăriceanu în 2008 este transformată de Ministerul Educaţiei într-o atribuire directă. Ministerul Educaţiei a pregătit o modificare legislativă prin care 260 de milioane de euro se vor duce direct în conturile unor firme private.

Mai citeşte şi:


Guvernul Tăriceanu a emis în iunie 2008 Ordonanţa de Urgenţă nr. 87, prin care s-a aprobat dotarea cu calculatoare a liceenilor. Programul consta în faptul că fiecare elev de clasele a noua şi a zecea urma să primească un calculator, pe care putea să-l folosească şi la domiciliu. Pentru program s-au alocat de la buget 541 de milioane de lei, adică aproximativ 130 de milioane de euro.

Dezbaterile din Comisia de Învăţământ: Andronescu ştia de amendamente

Potrivit caietului de sarcini, cu aceşti bani urmau să se achiziţioneze aproape 450.000 de calculatoare, plafonul maxim pentru o unitate fiind fixat la 400 de euro, cu tot cu sistem de operare şi program educaţional.

Amendamente propuse de Guvern în vederea adoptării legii privind dotarea cu calculatoare de tip desktop a unităţilor de învăţământ

Ordonanţa semnată de Călin Popescu Tăriceanu şi fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, a intrat în vigoare imediat, iar „programul de informatizare“ a devenit subiect de licitaţie. La competiţie s-a prezentat un singur ofertant: un consorţiu format din Altex România, Romtelecom şi Siveco România.  Alianţa de firme a adjudecat contractul la un preţ cu doar 240 de lei mai mic decât suma maximă alocată.

Contractul, reziliat după câteva luni

După câştigarea contractului de către consorţiul Altex-Romtelecom-Siveco, programul de informatizare s-a poticnit. Ecaterina Andronescu, ministrul demisionar al Educaţiei, spune că doar 1.500 de calculatoare au apucat să fie distribuite.

„Ele au fost date în şcoli, în timpul campaniei electorale. După ce am preluat mandatul am decis să continui programul, dar calculatoarele să rămână în şcoli. Contractul, însă, fusese reziliat de către câştigători din cauza modificărilor de curs valutar şi din pricină că preţurile convenite nu mai erau acceptabile“, ne-a declarat Ecaterina Andronescu.

Ordonanţa lui Tăriceanu ajunsese însă la aprobare în Senat, unde a fost respinsă pe motiv că avea iz electoral. Apoi a fost trimisă şi la Camera Deputaţilor, cameră decizională, unde zace şi acum în comisiile de specialitate.

Calea către „inginerie“

Între timp, persoane încă neidentificate au depus în numele Guvernului o serie de amendamente la ordonanţa lui Tăriceanu, menite a repune pe tapet programul. Însă modificările propuse aduceau câteva noutăţi suspecte.

Amendamentele autorizau explicit Ministerul Educaţiei să atribuie contractele fără licitaţie, prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

Totodată, amendamentele mai prevedeau un detaliu important: „Guvernul, la propunerea Ministerului Educaţiei, aprobă suma necesară pentru achiziţionarea de laboratoare informatizate şi servicii aferente, compatibile cu cele existente.“ Compatibile adică tocmai cu cele furnizate până acum de consorţiul Siveco-Altex-Romtelecom.

image

Ecaterina Andronescu, ministrul demisionar al Educaţiei, alături de Mihnea Costoiu - secretar  de stat responsabil cu achiziţiile  Foto: Agerpres

Suma propusă de a fi cheltuită de statul român este dublă faţă de alocaţiile guvernului Tăriceanu: 260 de milioane de euro. În finalul listei de amendamente se cerea abrogarea a şase articole din ordonanţa dată de guvernul Tăriceanu.

Una dintre consecinţe a fost aceea că a dispărut şi plafonul maxim de 400 de euro, stabilit pentru un calculator. Ministrul demisionar al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat astfel situaţia amendamentelor: „Am vrut să dezvoltăm un proiect naţional, nu pentru 10 şcoli. Numai că amendamentele au fost blocate la Camera Deputaţilor.“

Ecaterina Andronescu a menţionat că dorea continuarea informatizării liceelor, însă amendamentele „cu dedicaţie“ au fost propuse de Comisia pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor. „De acolo au pornit amendamentele, dar mi-e greu să vă spun clar cine a fost iniţiatorul“, a mai spus Andronescu.

Lobby de la Siveco

Cătălin Croitoru (PDL), vicepreşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor, spune că amendamentele „cu dedicaţie“ au fost susţinute personal în faţa comisiei de către Ecaterina Andronescu, iar după ce au fost respinse, „a doua zi, un director de la Siveco a venit la mine şi la colega mea Doiniţa Chirciu să ne roage să trecem amendamentele, fiindcă firma este într-o stare proastă“.

Versiunea deputatului a fost susţinută şi de colega sa de partid şi de comisie, Doiniţa Chirciu. Aceasta şi-a amintit că „delegatul“ Siveco venit pentru influenţarea comisiei se numea Florin Ilia şi este directorul comercial al societăţii.

„Domnul Ilia a dorit să aibă o discuţie cu un grup de parlamentari PDL din comisie şi ne-a spus că ar fi bine să susţinem iniţiativa legislativă de dotare a şcolilor. Directorul avea foarte multe informaţii despre modul în care se lucrează la comisie şi ştia că noi ne opunem acelor amendamente“, ne-a declarat deputatul Doiniţa Chirciu.

Contactat telefonic, directorul comercial al Siveco, Florian Ilia a fost la început amabil. Aflând subiectul, ne-a anunţat că este într-o întrunire şi ne va contacta. Lucru care nu s-a întâmplat, în ciuda insistenţelor noastre. Preşedintele comisiei din Camera Deputaţilor ne-a spus că nu poate să dea declaraţii, deoarece se află la Bruxelles, la o şedinţă.

Stenograma arată făptaşul

Referitor la afirmaţiile lui Cătălin Croitoru, Ecaterina Andronescu a precizat: „Eu am susţinut acest proiect deoarece doream continuare programului, care este bun pentru România. A fost o primă discuţie, iar ministerul a încheiat orice discuţie pentru că nu existau fonduri la buget. Nu a mai existat niciun alt demers. Amendamentele nu au plecat din minister. Nici nu au fost semnate de mine. Oricum, nu s-a materializat nimic“.

Ecaterina Andronescu este contrazisă însă chiar de procesul-verbal al şedinţei Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor, din data de 23 iunie 2009. Atunci, ea însăşi propunea ca soluţie pentru finanţarea programului o formulă de leasing, opţiune care se regăseşte şi în amendamentele pe care acum nu şi le mai asumă nimeni.

image

Un director de la Siveco a venit la mine şi la colega mea Doiniţa Chirciu, să ne roage să trecem amendamentele, fiindcă firma este într-o stare proastă.

image


Cătălin Croitoru
deputat, Comisia
pentru Învăţământ


Primul lot de calculatoare, deja în laboratoare

image

Unul dintre cele 1.500 de calculatoare din „lotul Tăriceanu“



Din cele 1.500 de calculatoare achiziţionate anul trecut de Ministerul Educaţiei, în baza OUG nr. 87/ 2008, 35 au ajuns la Grupul Şcolar Industrial Dacia din Bucureşti. „Am dotat două laboratoare, iar elevii deja lucrează cu ele. Nu le-am dat elevilor acasă, pentru că m-aş fi complicat inutil cu procese de predare- primire“, spune  directorul Victor Păunescu.

Potrivit acestuia, preţul de 400 de euro impus pentru un calculator era unul foarte bun. „Toate programele sunt cu licenţă. Sistemul de operare este Vista. Mai avem Office, Autocad şi un soft educaţional care cuprinde programe de matematică. Toate componentele au garanţie de până la trei ani“, ne-a declarat Victor Păunescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite