Programul "Prima Casă" va ajuta reluarea vânzărilor pentru apartamentele vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii companiilor din domeniul imobiliar au afirmat că programul "Prima Casă" va ajuta la reluarea vânzărilor pentru apartamentele vechi, oprind căderea preţurilor la aceste locuinţe, însă, chiar şi aşa, majoritatea populaţiei nu va putea accesa acest program.

"În prima fază, impactul acestui program va consta în reluarea vânzărilor pentru apartamentele vechi, deoarece majoritatea locuinţelor care se încadrează în limita de 60.000 euro sunt apartamente vechi sau cel mult garsoniere în proiecte noi. Pe termen scurt, acest lucru nu va avea un efect major asupra deblocării pieţei rezidenţiale formate din apartamente noi", a declarat consultantul în cadrul Colliers International, Ştefania Baldovinescu, citată de NewsIn.

Aceasta a subliniat că, în timp, efectul de domino se va vedea şi pe piaţa rezidenţială a apartamentelor noi ca urmare a faptului că cei care au vândut apartmentele vechi vor avea un venit pe care îl vor investi probabil în locuinţe noi. "Astfel, efectele programului prima locuinţă se vor vedea pe termen mediu şi pe piata rezidenţială a proiectelor noi", a conchis Ştefania Baldovinescu.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, a declarat că programul iniţiat de Guvern va favoriza apartamentele situate în "blocuri comuniste" şi va dezavantaja Capitala de restul ţării, întrucât preţurile sunt diferite în funcţie de regiune.

Ruxanda Cleciu a mai precizat că, în ceea ce priveşte segmentul locuinţelor noi, programul "Prima Casă" va ajuta doar garsonierele şi apartamentele cu două camere de la periferie. Potrivit reprezentantului ARAI, ca un efect imediat al iniţiativei Guvernului se poate estima o stabilizare a preţurilor pe segmentul de locuinţe care pot fi achiziţionate prin acest program.

Directorul general al companiei de consultanţă imobiliară MORE Real Estate Services, Ilias Papageorgiadis, consideră că printre lucrurile bune pe care acest program le aduce se numără şi faptul că "banii negrii" vor fi scoşi din tranzacţii, iar oamenii vor fi mai responsabili cu alegerile pe care le fac. De asemenea, acest program va ajuta şi la oprirea căderii preţurilor la apartamentele vechi.

Majoritatea populaţiei nu va putea accesa programul "Prima Casă"


"Ca măsură de protecţie socială aceasta este bine venită pe fondul crizei, dar foarte greu accesibilă pentru majoritatea populaţiei. Din punct de vedere al deblocării pieţei, probabil, aceasta poate fi considerată o strategie bună, însă efectele secundare, pozitive sau negative, vor fi cunoscute abia peste şase luni" a spus directorul Departamentului de Evaluare şi Consultanţă Imobiliară al Cushman & Wakefield, Dan Ionaşcu.

El a adăugat că acest program este dedicat unor anumite pături ale populaţiei, cu venituri de peste 4.500 lei pe lună, iar elementul care lipseşte din acest program este poziţionarea strategică a produsului şi calibrarea acestuia la nivelul investiţional existent al pieţei imobiliare. "Cu această sumă (60.000 euro - n.r.) poate fi achiziţionată doar o garsionieră sau un apartament de patru camere într-unul din cartierele mărginaşe ale Bucureştiului", a explicat Ionaşcu.

Efectele se vor simţi cu întărziere pe piaţa construcţiilor

Reprezentanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) consideră că programul "Prima Casă" nu va duce, în prima fază, la creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară, însă efectele sale se vor simţi cu întârziere pe piaţa construcţiilor.

"N-ar trebui să ne focalizăm ca locuinţele care vor face parte din acest program să fie strict noi, pentru că ne-am întoarce la problemele deja existente din domeniul construcţiilor, precum cele legate de dumping şi de finanţare", a spus prim-vicepreşedintele PSC, Liviu Simion.

Vicepremierul Dan Nica, a afirmat, astăzi, 9 iunie, că programul "Prima Casă" se va referi, în principal, la locuinţe nou construite pentru a stimula economia prin crearea de locuri de muncă şi resurse financiare direcţionate către industria construcţiilor şi susţine că momentan dobânzile băncilor sunt încă mari. Nica a motivat orientarea programului spre locuinţe noi spunând că un număr cât mai mare de locuinţe nou construite va conferi un sprijin economic concret.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite