Prognoză meteorologică sumbră pentru 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacurile de acumulare sunt acum pe jumătate secate, dar din martie apare risculunor viituri şi inundaţii în vestul ţării

secetă, iar în primăvară şi în vară s-ar putea repeta situaţia din 2005, când viiturile şi inundaţiile au făcut ravagii în România.
Lunile ianuarie, februarie şi martie vor fi marcate de secetă. Debitele râurilor vor fi cu 50-70 la sută sub nivelul normal pentru acea perioadă. Estimările hidrologilor arată că seceta va fi prezentă în toată ţara, dar va fi mai accentuată în partea de nord, sud şi vest. În februarie se menţine aceeaşi tendinţă, pe când în luna martie lipsa de apă se va face simţită mai ales în sud. Deşi va fi secetă, în lunile ianuarie şi februarie va ninge, astfel că se va depune un strat gros de zăpadă. Acest lucru va favoriza, din martie până în aprilie, viituri puternice pe râurile mici. Dacă inundaţiile din 2005 au început în zona Banatului, acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi anul viitor. "În aprilie 2007, există riscul de revărsări importante în vest, care vor avea impact semnificativ asupra vieţii colective şi a siguranţei bunurilor şi persoanelor", spune Petre Stanciu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. În vara lui 2007, sunt posibile viituri în zonele montane şi de deal în sudul Carpaţilor şi Moldova. În ceea ce priveşte lacurile de acumulare, dintr-un total de 4.095 milioane de metri cubi care pot fi reţinuţi, în momentul de faţă volumul de apă se situează la 2.421 milioane de metri cubi.

Scăderea rezervelor de apă din sol ar putea compromite recolta anului viitor
Seceta anunţată de meteorologi ar putea compromite recolta agricolă din 2007. Deocamdată, problema lipsei apei nu se pune acut, deoarece plantele nu sunt în perioada de germinaţie şi consumul de apă este minim, explică directorul Institutului de Cercetări Fundulea, Marian Verza. Însă lipsa precipitaţiilor în continuare, în ianuarie şi februarie, dar mai ales în martie şi aprilie, ar putea avea consecinţe dramatice. Deficitul de apă este o certitudinePotrivit probelor preluate de cercetătorii de la Fundulea la acest moment, deficitul de apă este cert, chiar îngijorător mai ales în estul ţării şi în sud, în Câmpia Română. "Este un deficit care să ne îngrijoreze în unele zone, dar nu se poate generaliza. Dacă nu sunt precipitaţii, ieşim în primăvară cu rezervă foarte mică de apă în sol. Acum ne aflăm undeva deasupra coeficientului de ofilire, dar nici în adânc nu există rezerve suficiente", explică Marian Verza. Consumul de apă al plantelor creşte puternic în perioada de germinaţie, perioadă care diferă în funcţie de vreme şi culminează în perioada înfloririi. Vor fi prejudiciaţi producătorii de pâineAdrian Rădulescu, preşedintele LAPAR (Liga producătorilor agricoli), susţine că deocamdată prezenţa apei în sol nu e vitală, însă dacă previziunile sumbre ale meteorologilor se confirmă şi seceta va continua, s-ar putea reedita situaţia din 2003, când recolta de cereale a fost compromisă, în unele zone, până la 100%. Veştile de secetă sunt o veste tristă pentru producătorii de pâine. Aurel Popescu, preşedintele Rompan, susţine că este deja îngrijorat de suprafaţa mai mică însămânţată cu grâu. Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, în această toamnă, suprafaţa însămânţată cu grâu este de 1,6 milioane ha, dar preşedintele Rompan este sceptic că aceasta ar fi situaţia reală. El consideră că producătorii, din dorinţa de a primi subvenţia pentru motorină la ha, au raportat ca însămânţate suprafeţe mai mari. "În mod real cred că sunt însămânţate 1-1,2 milioane ha. Foarte greu vezi ceva verde pe câmp la această oră", spune Aurel Popescu. Dacă nu avem grâu din producţia internă, există şi soluţia grâului din import. De fapt, nu va mai fi import, pentru că intrăm pe o piaţă unică, şi se va numi achiziţie intracomunitară. Potrivit lui Aurel Popescu, deoarece intrăm cu stocuri mici de grâu în această iarnă, importurile de grâu ar putea începe încă din aprilie. (Delia Budurcă)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite