UPDATE Profesorii la protestul din faţa Guvernului: "E prea sus acum Prostia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 2.000 de profesori au protestat astăzi în faţa Guvernului, fiind nemulţumiţi de scăderea veniturilor, legea salarizării unice, pierderea locurilor de muncă, dar şi de refuzul ministerului de a purta un dialog cu sindicatele.

Citiţi şi:

Craiova: Peste 100 de profesori au protestat în faţa Teatrului Naţional

UPDATE 13:45 Sindicaliştii au ieşit de la discuţii. Liderul Sindicatului "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a anunţat că protestele vor continua, argumentând că nu a mai întâlnit un guvern atât de refractar învăţământului.

"Dispreţul pe care îl afişează guvernanţii actuali este nemaiîntâlnit de când suntem în această activitate sindicală, din 1990 până acum. Nu am întâlnit, practic, un guvern atât de refractar învăţământului", a spus Gheoghe Isvoranu. El a precizat că Sindicatul Spiru Haret va continua protestele şi a estimat că, în perioada următoare, vor fi proteste din ce în ce mai puternice, generalizate.

UPDATE 13:00 Conform programului de proteste, cei 2.000 de participanţi la miting s-au deplasat pe Calea Victoriei spre Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului unde, în jurul orei 13.00 este anunţat un nou miting de protest care va dura pana la ora 14.00 când expiră autorizaţia primită din partea muncipalităţii. Concomitent cu protestul de la Ministerul Educaţiei va fi organizat şi un pichet la Ministerul Muncii.

O delegaţie a sindicaliştilor, condusă de Gheorghe Izvoranu, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere "Spiru Haret", organizatoarea acţiunilor de protest, discută la Guvern cu miniştrii Educaţiei şi Muncii, Daniel Funeriu şi Mihai Şeitan, precum şi cu secretarii de stat Gheorghe Gherghina şi Cătălin Baba.

UPDATE 11:10 Reprezentanţii sindicatelor au fost invitaţi la negocieri de către ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi cel al Muncii, Mihai Şeitan.

Conform programului, la ora 11:00, circa 2.000 de cadre didactice au protestat în faţa Guvernului. Sindicaliştii au afişat o mascotă care-l reprezintă pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îmbrăcat în samurai, pe care scrie "Legea educaţiei naţionale", "Vrem titularizare în sistem" şi "Respectaţi contractele colective de muncă".

Profesorii au scris pe un banner o rugă - "Doamne, vino pe Pământ/ S-o deştepţi pe Melania (Melania Vergu, consilierul ministrului Educaţiei n.r)/ Fi'ncă la Învăţământ/ E prea sus acum Prostia", dar şi o poezie despre Legea unică, semnată de un cadru didactic - "Ca tot omul m-am gândit/ Că salariul mi-a mărit/ Iar acum vă spun cinstit/ Sunt cu totul...bramburit".

UPDATE 10:20 Manifestanţii s-au strâns în faţa Guvernului în jurul orei 10.

Pe perioada derulării acţiunilor de protest, în unităţile de învăţământ unde există membri ai federaţiilor sindicale reprezentative se va  dezbate, inclusiv cu elevii, proiectul Legii Educaţiei Naţionale.

Acţiunea sindicaliştilor este o continuare a protestelor începute pe 3 februarie. Ieri, mii de cadre didactice au ieşit în stradă în Buzău, Braşov, Cluj-Napoca, Bistriţa şi Focşani.

Ieri,  ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, le-a solicitat profesorilor implicaţi în mişcări de protest să asigure dreptul elevilor la Educaţie şi şi-a exprimat încrederea în "profesionalismul şi dăruirea" dascălilor buzoieni, asigurându-i că Guvernul şi MECTS fac toate demersurile necesare pentru intrarea lucrurilor în normalitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite