Profesorii refuză majorarea uşoară a lefurilor din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii vor continua să protesteze şi se aşteaptă şi la izbucniri spontane de nemulţumiri în şcoli pentru că discuţiile de ieri, de la Ministerul Muncii, nu au adus nicio perpespectivă de redresare a salariilor de anul viitor.

Profesorii au aflat la aceste negocieri că ar putea beneficia de lefuri uşor mărite abia din 2013.

„La întrebarea «Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie?» nu am primit un răspuns mulţumitor, pentru că reprezentanţii Guvernului ne-au spus că totul depinde de discuţiile cu FMI. Oamenii vor începe să protesteze însă după ce vor primi o lună sau două facturile mărite de iarnă şi nu vor mai putea să le achite", se arată convins liderul Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

Sindicaliştii sperau ca noii coeficienţi de salarizare să se aplice de anul viitor, ceea ce le-ar fi adus dascălilor o parte din banii pierduţi înapoi. Potrivit propunerilor făcute de ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, asistenţii universitari şi debutanţii din preuniversitar ar urma să beneficieze de coeficienţi ceva mai mari decât cei propuşi iniţial.

Astfel, asistenţii ar urma să primească 2,43 salarii minime pe economie, iar profesorii debutanţi 2,1. În aceste condiţii, dascălii urcă de la baza piramidei salarizării bugetare până la peste jumătate. „Am mai avansat, debutanţii sunt la poziţia 27, iar un profesor cu toate gradele ajunge la poziţia 67 din 110", precizează Gheorghe Isvoranu.

Cum aceşti coeficienţi se aplică abia peste doi ani, profesorii se întreabă cum vor supravieţui până atunci, explică liderul sindical. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite