Profesorii ies în stradă de ziua lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Cornea (FSLI) speră în sprijinul părinţilor şi al elevilor
Aurel Cornea (FSLI) speră în sprijinul părinţilor şi al elevilor

Aproape 10.000 de persoane ar putea participa mâine, 5 octombrie, la mitingul desfăşurat sub deviza „Salvaţi şcoala românească", spun sindicaliştii de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Preşedintele federaţiei, Aurel Cornea, a transmis părinţilor, studenţilor şi elevilor din clasele superioare să se alăture protestului dascălilor. „Colegii noştri sunt umiliţi prin salarii indecent de mici, iar elevii îşi desfăşoară activitatea în condiţii insalubre şi au manuale învechite", a declarat ieri Cornea.

Demisii din ce în ce mai multe

Vicepreşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a prezentat situaţia sistemului de învăţământ la ora actuală. Astfel, veniturile profesorilor au scăzut simţitor odată cu reducerile salariale de 25%. În 2010, 15.000 de posturi au dispărut, pe lângă cele 17.000 reduse în 2009. Aproape 2.000 de cadre didactice şi-au luat concediu fără plată în acest an sau ­şi-au dat demisia. Multe şcoli riscă să fie închise din cauza lipsei de personal. Secretarul general al Federaţiei, Liviu Pop, a precizat că numărul profesorilor care şi-au dat demisia sau şi-au luat concedii fără plată este cel mai mare din ultimii ani. „Oamenii au preferat să plece la muncă în străinătate. Iar ministrul Emil Boc ne spune în mod constant că suntem prea mulţi", a completat Aurel Cornea. Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a precizat că în special din grădiniţe pleacă educatori, dar şi bucătari, iar în multe unităţi şcolare există riscul ca Ministerul Educaţiei să pună lacătul pe uşă.

În aceste condiţii, sindicaliştii cer să fie adoptată Legea Educaţiei, dar nu prin asumarea răspunderii Guvernului, ci prin dezbatere parlamentară, la care să participe şi ei. De asemenea, ei vor revenirea la salariile din decembrie 2009, stoparea închiderii şcolilor şi alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.
Alianţa Federaţiilor din Învăţământ va organiza, de asemenea, şi un miting de Ziua Educaţiei, la care se aşteaptă câteva mii de profesori. Sindicaliştii cer, în plus, depolitizarea sistemului de învăţământ.

Mâine, Suplimentul „Şcoală şi educaţie"

Suplimentul „Şcoală şi educaţie" readuce în discuţie problema manualelor şcolare. Astfel, în numărul 29 care apare mâine, 5 octombrie, puteţi citi despre cum sunt puşi elevii să înveţe de pe manualele alternative şi scumpe, în detrimentul celor gratuite distribuite de Ministerul Educaţiei. De asemenea, tot în numărul de mâine aflaţi despre lacunele sistemului privat de educaţie care, în România, s-a dezvoltat deocamdată la extreme: preşcolar şi universitar. O altă problemă repusă pe tapet este cea a violenţei în şcoli.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite