Profesorii uită să-şi declare veniturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe cadre didactice nu recunosc că fac meditaţii

Cadrele didactice cu notorietate sunt sunt foarte solicitate de elevii care vor să-şi consolideze cunoştinţele la o anumită materie şi apelează la tradiţionalele meditaţii. La sfârşitul verii, tinerii se aleg cu un bagaj de cunoştinţe, iar profesorii cu buzunarele pline. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Olt, nici măcar un profesor oltean nu şi-a declarat, în 2008, veniturile obţinute din meditaţii. Aceştia nici nu sunt pasibili de amendă, atâta timp cât nu sunt reclamaţi.

Tarifele, în funcţie de profesor


Între 25 lei şi 100 lei. Atât scot părinţii din buzunar pentru o şedinţă de două ore. Preţul depinde de profesorii pe care îi aleg. „Copilul meu va da BAC-ul şi am considerat că trebuie să facă meditaţii la română şi la matematică. Cheltuim aproximativ 200 lei pe lună, dar ştim că în acest fel învaţă şi că o să ia note bune la examene“, a spus Felicia Iancu (43 de ani). Elevii sunt şi ei de părere că meditaţiile sunt utile şi că numai cu ajutorul acestora îşi pot consolida cunoştinţele. „Eu învăţ la meditaţie la română mult mai mult decât ce învăţ la clasă. Pot spune că mă ajută foarte mult aceste ore suplimentare şi am o profesoară foarte bună“, a spus Adrian Sanda (17 ani).
Sindicaliştii din învăţământ spun că dascălii recurg la pregătirea suplimentară a elevilor din cauza salariilor mici care nu le permit să ducă un trai decent.

Părinţii cer meditaţii

„Dacă salariile ar fi rezonabile, nu ar mai trebui ca profesorii să facă meditaţii. Cadrele didactice ar renunţa la această sursă suplimentară de venit dacă le-ar fi mărite salariile“, a spus prof. Ionel Barbu, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Olt. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt spun că vinovaţii pentru această situaţie sunt părinţii. „Eu sunt convinsă că nu elevii vor să facă meditaţii, ci părinţii lor, din dorinţa de a nu mai lucra cu ei acasă. Părinţii nici măcar nu aşteaptă să vadă dacă fiul sau fiica lor are nevoie de pregătire suplimentară. Părerea mea este că orele de la clasă reprezintă o baza solidă pe care lucrează şi un profesor la meditaţie“, a spus prof. Marilena Nuţă, inspector şcolar general-adjunct în cadrul ISJ Olt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite