Profesorii rămân fără bani două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma notei de la Ministerul Educaţiei, prin care li se cerea inspectorilor să ia măsuri pentru a se încadra în cheltuielile de personal, sistemul de educaţie e în haos.

Profesorii nu ştiu câţi bani vor primi la salariu, iar inspectorii şcolari susţin că vor da afară suplinitorii şi personalul auxiliar pentru a se încadra în bugetul alocat.

Inspectorul de la Constanţa, Petrică Miu, a declarat că, în cazul în care va fi nevoie de disponibilizări, cel mai probabil vor fi daţi afară profesorii pensionari sau necalificaţi. Diana Buşoi, inspectorul şcolar de la Dolj, a spus că singura modalitate de micşorare a cheltuielilor cu salariile este reducerea din toamnă a personalului auxiliar.

Examenele naţionale vor fi boicotate

Sindicaliştii din Educaţie susţin că sumele alocate prin buget sunt insuficiente, iar cel mai probabil 20.000 de suplinitori vor fi daţi afară.

„Din calculele noastre, nu vor mai fi fonduri pentru ultimele luni ale anului, ceea ce înseamnă ori reduceri de personal, ori scăderea salariilor prin neacordarea sporurilor”, a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”. Acesta mai spune că profesorii nu vor mai participa la examenele naţionale, iar astăzi cele patru federaţii sindicale din Educaţie vor anunţa calendarul protestelor.

„Vom boicota teza cu subiect unic la limba română, programată pentru săptămâna viitoare, pe 5 mai. Şi tot săptămâna viitoare ne vom retrage din Pactul pentru Educaţie, pe care l-am semnat anul trecut”, a mai spus Nistor.

„Din moment ce bugetul de salarii este mai mic cu 8% decât la începutul anului, ori dai afară oameni, ori tai din lefuri ca să te încadrezi în bani. Credem că doamna Andronescu minte, aşa cum ne-a minţit şi că va creşte salariile”, a declarat Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Cu toate că nota privind banii de salarii a plecat de la Ministerul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat ieri că nu se fac reduceri de salarii şi nici concedieri, ea susţinând că zvonurile privind reducerile de personal au fost lansate de inspectorii generali, care vor fi traşi la răspundere.

În urma rectificării bugetare, Educaţia a pierdut 800 de milioane de lei din fondul de salarii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite