Profesorii, obligaţi să muncească opt ore pe zi. Cine îi controlează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teoretic, dascălii ar trebui să lucreze 40 de ore pe săptămână. Practic, în lipsa unui control riguros, fiecare lucrează cât îl lasă conştiinţa. În şcolile occidentale, cadrele didactice au program fix: încep la 7.00 sau la 8.00 dimineaţa şi termină după opt ore.

În multe ţări europene, dar nu numai, norma didactică e de 40 de ore. Programul e unul fix: începe la 7.00 sau 8.00 dimineaţa şi se termină după opt ore. Norma didactică include atât cursurile efectiv predate la clasă (în medie 21-22 de ore), cât şi pe cele de pregătire suplimentară cu elevii, de corectare a lucrărilor, de participare la sesiuni de pregătire pedagogică, şedinţele cu părinţii şi activităţile extracurriculare realizate împreună cu elevii.

Citiţi şi:

VIDEO Învăţământ în ger, la şcoala din Merei. Copiii şi profesorii se chinuie la doar 7 grade Celsius.

Salt înapoi în timp pentru profesori

HUMAN STORY Profesorii din Vest care au trecut de la catedra comunistă la orele online

Experţi la educaţie, relaxaţi în şcoli

Noua lege a Educaţiei din România cuprinde la art. 262 reglementarea potrivit căreia norma didactică a profesorului e de 40 de ore pe săptămână, adică de opt ore pe zi. O astfel de prevedere a mai fost promovată în 1998, pe vremea când Radu Vasile era premier. Atunci a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care se stabilea timpul de lucru al profesorului la 40 de ore pe săptămână.

Norma didactică includea atât cele 18 ore predate efectiv la clasă, cât şi activităţi complementare procesului de învăţământ - nouă ore, trei-patru ore de pregătire metodică, două ore de comunicare cu familiile elevilor, patru-cinci ore de evaluare a şcolarilor (inclusiv cele petrecute în consiliile profesorale), o oră de dirigenţie, precum şi una-două ore de serviciu pe şcoală.

„Mergem pe încredere"

Practic însă, exceptând orele de predare la clasă, nimeni nu a ţinut evidenţa exactă a orelor lucrate de cadrele didactice. „În învăţământul românesc se prezumă faptul că profesorii se pregătesc acasă. Mergem pe încredere, pentru că nu putem controla. Fiecare munceşte după cum îl lasă conştiinţa. Am fost 18 ani director de şcoală şi ştiu că nu toţi dascălii respectă acest regim de lucru.

În Germania, de pildă, profesorul stă la şcoală opt ore pe zi, fără discuţie. Aşa ar trebui să fie şi la noi", a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele EDU CER. Vlaston a adăugat că situaţia nu poate fi generalizată. Printre profesorii care muncesc cel mai puţin sunt şi cei de sport: „Dacă eşti profesor de educaţie fizică, ce lecţie să pregăteşti?"

Marius Nistor, preşedintele executiv al FSI Spiru Haret, susţine că profesorii nu lucrează opt ore la şcoală pentru că nu au spaţii unde să-şi pregătească lecţiile. „În unele unităţi se ţin cursuri în două-trei schimburi, unde să stea să-şi facă planurile pentru ore?"
Nistor este nemulţumit că în ultima vreme, profesorilor li s-a lipit eticheta unor bugetari care muncesc 18 ore, după care „trântesc uşa clasei şi pleacă acasă":

„Nimeni nu ţine cont că dascălul gândeşte subiectele pentru lucrări şi teze, corectarea acestora mai ia şi ea câteva ore. În ­weekenduri merge în excursii cu elevii, iar asta se face tot din bugetul lui de timp. Ca să avem calitate, dascălii trebuie să meargă la cursuri de formare profesională, la Casa Corpului Didactic, de exemplu, şi asta tot în timpul lui de lucru intră".

„Unii muncesc, alţii, nu"

Faptul că noua lege a educaţiei precizează numărul de ore de lucru pentru dascăli, nu înseamnă că aceştia vor fi obligaţi să stea în şcoală 40 de ore pe săptămână. „Nu avem de gând să-i legăm pe profesori de scaunul de la catedră!", a declarat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Badea recunoaşte că există dascăli care „trag chiulul", dar spune că nimeni nu poate preciza proporţia acestora: „Unii muncesc, alţii, nu. Directorii şcolilor au instrumentele necesare pentru a contabiliza acest lucru, dar nu pot să vă spun dacă există vreun caz de profesor acuzat că nu a respectat programul de 40 de ore pe săptămână. Şi nu am găsit în minister niciun studiu pe acest subiect".

Prin legislaţia secundară ce urmează să apară se va şti exact, susţine Oana Badea, câte ore lucrează fiecare dascăl. Secretarul de stat nu a vrut să explice dacă în viitor se va introduce un program fix de opt ore la şcoală pentru dascăli, aşa cum se întâmplă în multe state occidentale: „Refuz să răspund la această întrebare", a replicat Oana Badea.

Cursurile noi presupun multă muncă

În învăţământul superior, tot conştiinţa profesorului e cea care dictează orele de muncă.  „Sunt profesori care predau acelaşi curs de ani de zile, în dorul lelii. Alţii vin cu un curs nou în fiecare an. Ei bine, cursurile nou-nouţe mănâncă mult timp. Pentru ele, profesorul munceşte în fiecare zi, chiar şi la sfârşit de săptămână", a spus Cristian Hatu, expert în educaţie al Societăţii Academice Române.

"Directorii şcolilor au instrumentele necesare pentru a contabiliza acest lucru."
Oana Badea
secretar de stat

"În unele unităţi se ţin cursuri în două- trei schimburi, unde să stea să-şi facă planurile pentru ore?"
Marius Nistor
lider sindical

"În Germania, de pildă, profesorul stă la şcoală opt ore pe zi, fără discuţie. Aşa ar trebui să fie şi la noi. "
Ştefan Vlaston
preşedinte EDU CER

Cât lucrează dascălii în alte ţări

Dacă în România numărul de ore lucrate de un profesor nu sunt contabilizate strict, în alte ţări cadrele didactice au un program fix. În Coreea de Sud, dar şi în Germania şi SUA profesorii vin la şcoală dimineaţa la ora 8.00 şi lucrează opt ore. Profesorii americani se plâng chiar că media zilnică depăşeşte zece ore cu tot cu pregătirea lecţiilor şi  consultaţiile individuale acordate elevilor care nu reuşesc să asimileze suficient la clasă.

Schimbările sociale au mărit norma

Şi profesorii din Marea Britanie susţin că munca lor s-a extins mult, comparativ cu ceea ce era acum 10 ani, din cauza schimbărilor sociale. Părinţii au tot mai puţin timp pentru copii, aşa încât dascălii sunt cei care suplinesc o mare parte din educaţia de acasă. Până şi pauzele de prânz, povestesc dascălii britanici, sunt petrecute alături de elevi.

image
image
image

Pentru munca lor, profesorii din Marea Britanie primesc un salariu de 1.800 de euro pe lună, faţă de numai 200, în România. În Slovacia însă, unde salariile profesorilor sunt apropiate de cele din  România, elevii s-au situat pe locul 38 din 68 de ţări la ultimele testări PISA (evaluare standardizată internaţional a elevilor din preuniversitar).  Elevii români au ocupat locul 52. În urma şcolarilor din România s-au plasat doar cei din două state europene: Muntenegru şi Albania.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite