Galati: Profesorii văd luminiţa de la capătul… majorării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galati: Profesorii văd luminiţa de la capătul… majorării
Galati: Profesorii văd luminiţa de la capătul… majorării

O decizie favorabilă venită de la Tribunalul Galaţi reaprinde flacăra speranţei în breasla dascălilor. Ei speră că astfel îşi vor vedea salariile majorate. 

După ce au jucat luni de-a rândul în sceneta “Uite majorarea, nu-i majorarea” cu guvernanţii, dascălii se pare că au ieşit învingători. Nu se poate spune că au câştigat războiul, dar au măcar o primă victorie la activ.

Tribunalul Galaţi le-a dat câştig de cauză profesorilor de la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş din Tecuci în procesul intentat Ministerului Educaţiei prin care solicitau aplicarea Legii 221/2008. Potrivit actului normativ, salariile profesorilor ar fi trebuit majorate cu 50% începând cu 1 octombrie 2008.

“Deşi este o lege care fi trebuit pusă în aplicare de guvernanţi imediat, am fost nevoiţi să apelăm la instanţă. Trebuie să ştiţi că succesul din cazul celor de la Calistrat Hogaş se va regăsi în celelate procese, pentru că noi am intenta proces la toate şcolile în care Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi este reprezentat”, spune Valeriu Diculescu, preşedintele SIP Galaţi.

Cert este că între timp procentul de majorare a mai scăzut de la 50% la 33%, pentru că profesorii au mai primit ceva bănuţi în plus la salarii. Valeriu Diculescu râde cu un ochi, dar cu celalalt plânge.

“Nu ne mai entuziasmăm foarte mult când câştigăm câte un astfel de proces pentru că de multe ori, avem hotărâri executorii care nu sunt aplicate”, spune liderul sindical.

Procesul s-a judecat la Tribunalul Galaţi, iar Ministerul Educaţiei va putea face recurs la Curtea de Apel în termen de 15 zile de la comunicare. Şi aici lucrurile se vor întinde pentru că din cauza vacanţei judecătoreşti, este posibil ca documentele să ajungă târziu la cele două părţi aflate în conflict.

Dascălii sunt sceptici când vine vorba să-şi recupereze de la stat drepturi băneşti pe care le-au câştigat.

“Procesul câştigat de SIP Galaţi este încă o dovadă că aceşti bani trebuiau daţi. Cât priveşte bucuria pe care o trăiesc, este moderată, pentru că aştept mai întâi să mă văd cu banii în mână şi abia după aceea să plâng de fericire”  este de părere Gabriel Şandru, profesor la Şcoala 43 Galaţi.

“Mi se pare o anomanlie să dai în judecată statul pentru a recupera nişte bani legiferaţi chiar de el. Curios este că pentru alte categorii sociale se găsesc întotdeauna bani, dar pentru noi nu. Sincer, nu ma bucur foarte tare pentru că s-a câştigat acest proces pentru că sunt convinsă că nu se vor da aceşti bani” spune şi Maria Hanu, profesor Liceul Teoretic Emil Racoviţă Galaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite