Profesorii se luptă cu noua "Gramatică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

al Academiei.Noua "Gramatică" a fost lansată pe 16 februarie, la Bucureşti, şi are două volume care totalizează 1.700 de pagini. La elaborarea ei au lucrat 20 de specialişti de la Institutul de

al Academiei.
Noua "Gramatică" a fost lansată pe 16 februarie, la Bucureşti, şi are două volume care totalizează 1.700 de pagini. La elaborarea ei au lucrat 20 de specialişti de la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Române. Noua "Gramatică" este bazată pe limba vorbită în fiecare zi, nu pe cea folosită în cărţile de literatură. Ediţia conţine termeni noi precum "grupuri sintactice", în care se studiază vechile componente ale morfologiei - verbul, adjectivul, interjecţia, prepozitia, iar în cazul verbului se disting zece conjugări, în loc de patru. După ce autoarele şi-au terminat discursurile laudative la adresa tratatului, profesorii ieşeni le-au asaltat cu întrebări şi critici.
"Poate ar fi fost elegant ca în colectivul de autori să se regăsească măcar un reprezentant al altor centre universitare", le-a reproşat Romel Moga, profesor la Colegiul Naţional "Negruzzi". Ieşenii au mai arătat că introducerea unor elemente din noua "Gramatică" în manuale ar crea neajunsuri, deoarece elevii au nevoie de cel puţin 2-3 ani pentru asimilarea cunoştinţelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite