Profesorii se bat pentru un loc în comisiile de bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii îi sfătuiesc să nu se înscrie până nu ştiu câţi bani vor primi

Din dorinţa de a mai face un ban în plus pe perioada verii, sute de profesori din judeţul Olt vor să facă parte din comisia pentru examenul de bacalaureat. Potrivit unui ordin emis, ieri, de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) privind modul de plată a personalului didactic, dascălii vor primi mult mai puţini bani faţă de anul trecut. De exemplu, un preşedinte de comisie din centrele de examen, la o comisie de până la 400 de candidaţi va primi 800 de lei, în timp ce anul trecut un preşedinte la o comisie de 300 de candidaţi primea 1.150 de lei. Şi la indemnizaţia vicepreşedinţilor s-a umblat. Dacă anul trecut un vicepreşedinte primea la o comisie de 300 de candidaţi 750 de lei, acum acesta primeşte la comisie de 400 de candidaţi, 500 de lei.

Profesorii asistenţi primesc 25 de lei pe zi

Membrii comisiilor de bacalaureat vor primi 400 de lei de persoană, în timp ce anul trecut primeau 605 lei de persoană. În ceea ce îi priveşte pe profesorii examinatori, aceştia vor primi 2 lei de candidat, în timp ce anul trecut erau plătiţi cu 4,7 lei de candidat. Cadrele didactice - asistenţi vor primi 25 de lei pe zi, în timp ce anul trecut primeau 64 de lei pe zi.

Sindicaliştii din Educaţie nu sunt de acord cu noul ordin emis de minister. Aceştia spun că în loc să crească veniturile profesorilor care fac parte din comisii li s-a luat din bani. Sindicaliştii chiar i-au sfătuit pe profesori să nu se înscrie până când nu află câţi bani vor primi. Liderii sindicali se vor întâlni astăzi cu reprezentanţii ministerului pentru a discuta despre noul mod de plată. „Noi i-am sfătuit să nu se înscrie până când nu vor afla câţi bani vor primi, dar pentru că vine vara şi nu au bani, profesorii s-au trecut pe liste fără să ştie câţi bani vor primi“, a spus prof. Ionel Barbu, preşedintele Sindicatului
Învăţământului Preuniversitar Olt.

Sute de dascăli s-au înscris pe listele pentru bacalaureat încă de acum două luni. „Nu avem nici o problemă. Din contră, s-au înscris foarte mulţi, de exemplu avem nevoie de 26 de vicepreşedinţi şi s-au înscris 103, avem nevoie de 60 de membri de comisie şi s-au înscris 143. Aşa stau lucrurile la fiecare categorie“, ne-a spus prof. Marius Bălaşa, inspectorul şcolar general al ISJ Olt. Sâmbătă, la ISJ Olt va avea loc şedinţa publică de tragere la sorţi a membrilor comisiilor pentru examenul de bacalaureat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite