Profesorii au luat locul tinerilor în biblioteci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii au luat locul tinerilor în biblioteci
Profesorii au luat locul tinerilor în biblioteci

Pe timpul verii, cele mai multe biblioteci din oraş sunt frecventate doar de profesorii studioşi. Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” este cea care atrage cei mai mulţi cititori pe timpul verii, circa 1.200 de persoane zilnic.

La celelalte biblioteci din oraş, cei mai frecvenţi cititori în această perioadă  sunt profesorii. Aceştia vin fie pentru a studia la bibliotecă, fie pentru a împrumuta la domiciliu cărţi de specialitate.
„Cei care ne mai trec pragul bibliotecii sunt profesorii care închiriază cărţi de specialitate pentru a-şi pregăti cursurile, pentru a se pregăti pentru examenul de admitere la master, doctorat sau definitivat. De când a început vacanţa de vară nu am mai văzut nici un student în sala de lectură, dar nici nu au împrumutat acasă. Vin doar pentru lichidări”, declară Lucian Ciupei, bibliotecarul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative ale Comunicării.
La fel stă situaţia şi la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”. Sala de lectură este complet goală, nici urmă de studenţi sau elevi. „Aşa este în fiecare vară, mulţi studenţi nu au domiciliu în Cluj şi sunt plecaţi acasă sau în vacanţă. Când o să înceapă sesiunea de restanţe o să fim luaţi cu asalt. Atunci vor veni mulţi studenţi care vor studia ore în şir la sala de lectură”, a conchis Costel Dumitraşcu, bibliotecar la BCU.

În august se pregătesc restanţele

La serviciile Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” apelează şi vara de la copii până la pensionari. „Aproximativ 1.200 de cititori trec pragul acestei biblioteci în fiecare zi. În unele perioade de timp, în timpul sesiunilor sau în luna august, când sunt restanţele, se ajunge şi la 1.300 de cititori zilnic”, explică Tatiana Costiuc, şef al Serviciului Comunicare a Colecţiilor.
„Noi nu avem vacanţă niciodată. Biblioteca este deschisă tot timpul. În august toată lumea îşi ia vacanţă şi pleacă. La noi, dacă ar fi aşa, ar fi dezastru. În septembrie sunt licenţe, examene...“, a continuat aceasta.

Pensionarii, la curent cu noutăţile

Costiuc spune că pensionarii frecventează foarte mult biblioteca, ei fiind foarte bine puşi la punct cu tot ceea ce apare nou pe piaţă. „Pensionarii vin, în special, pentru noutăţi. De aceea mergem la toate târgurile mari de cărţi şi achiziţionăm tot ceea ce este nou şi ceea ce ni se cere. Cumpărăm cărţi de la toate editurile: Polirom, Humanitas, All etc.”, precizează Tatiana Costiuc.
În aceeaşi măsură vin şi copiii la bibliotecă, deoarece biblioteca dispune de un spaţiu special amenajat pentru ei şi de programe de vacanţă unde bibliotecarii propun jocuri distractive sau audiţii.
Potrivit Mariei Pantea, şefa Secţiei Împrumut pentru Adulţi, adolescentele clujene sunt „topite” după cărţile din genul chick lit (ficţiune scrisă special pentru femeile tinere - n.r.), colecţia Cocktail şi seria „Gossip Girl”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite