Andronescu: Profesorii care adună bani pentru protocol la bacalaureat vor fi sancţionaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi profesorii care vor fi depistaţi că strâng bani de la elevi pentru protocol la examenul de bacalaureat vor fi sancţionaţi, a anunţat miercuri ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"O să trimitem un control în şcoli şi o să-i sancţionăm fără niciun fel de rezerve pe profesorii care se implică în asemenea demersuri, pentru că fac o imagine teribil de negativă sistemului de învăţământ. Există un ordin de ministru care le interzice să facă acest lucru", a declarat Andronescu, la Realitatea FM.

În materialul publicat, tot miercuri, de NewsIn, mai mulţi elevi declară că în şcolile lor a început deja colectarea de bani destinaţi protocolului pentru bacalaureat, sumele variind între 50 şi 100 de lei de persoană. Din banii astfel strânşi ar urma să fie cumpărate fursecuri, apă şi sucuri pentru supraveghetorii din timpul examenului.

Alţi elevi au afirmat, însă, chiar pe forumul de pe site-ul Ministerului Educaţiei, că o parte a banilor ar avea ca scop micşorarea vigilenţei supraveghetorilor. "La mine la liceu s-a hotărât să dăm acum cinci milioane pentru banchet şi protocol. Ni s-a zis ca asta e pentru protocol, pentru şeful de comisie, pentru profii de la oral... Nu înseamnă ca ne-am aranjat bacu’. La oral au zis că nu cred să fie nevoie de alţi bani, o să dea din ăştia, dacă ajung, dar banii ăştia sunt ca să luăm toţi cu note bunicele, cine vrea 10 o să dea în plus. De asemenea, ne-a zis să avem în fiecare zi la examen cel puţin 50 de lei la noi, ca să strângem în clase să dăm la supraveghetori... să nu venim cu cărţi la noi cu rezolvările, să le facem fiţuici, se fac la un centru din ăsta special din oraş. La şedinţa de instruire cu părinţii care se ocupa de bac anul asta a venit doamna care s-a ocupat anul trecut de tot. Anul trecut a fost super bine, s-a copiat pe rupte, au fost nişte note extrem de mari, cea mai mică medie din liceu la bac fiind 8,76 (au fost 8 medii sub 9, din 230 de elevi ai liceului)", s-a scris pe forumul de pe site-ul ministerului, încă din 14 martie.

Alt forumist spune că protocolul la bacalaureat este deja o tradiţie care, dincolo de ospitalitatea arătată profesorilor musafiri, încurajează copiatul. "Acest protocol există dintotdeauna...profesorii sunt influenţaţi de aceasta ...De exemplu, mulţi elevi care au terminat anul trecut sau acum doi ani mi-au zis că au dat două-trei milioane de persoană şi au fost lăsaţi să , ca să zic asa”.

Reprezentanţii părinţilor spun că sunt de acord cu strângerea banilor pentru de protocol, cu condiţia ca banii să fie destinaţi exclusiv în acest scop. „Noi nu suntem împotriva banilor de protocol. Este vorba de ospitalitatea şcolii, trebuie să se strângă nişte bani, 50-100 de lei, pentru o cafea, o sticlă de apă pentru profesori. Uitaţi-vă la şedinţele de guvern, că şi acolo au un suc şi un fursec pe masă. În plus, dacă un copil se simte rău, e nevoie de o lămâie, de ceva dulce să-şi revină”, spune preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Mihaela Gună.

Părinţii mai spun că, din moment ce nu există alte fonduri pentru rezolvarea problemei protocolului, colectarea banilor de la elevi ar fi singura soluţie la îndemână.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite