Profesori străini în liceele din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi dascăli din străinătate au fost repartizaţi, prin programe desfăşurate la nivel internaţional, la şcoli şi licee prahovene. Liceenii de la „Jean Monnet” învaţă spaniola de la o profesoară originară din Spania, iar la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” un profesor venit din America predă limba engleză.

Dascălii şi-au lăsat familiile în America, Spania sau Franţa, pentru a contribui la educaţia tinerilor români. Maria del Carmen Teijeira Rodriguez are 29 de ani, provine din Santander, Spania, şi de anul trecut predă spaniola la Liceul Pedagogic „Jean Monnet” din Ploieşti.

În 2003 a finalizat cursurile universitare, iar când ministerul spaniol a anunţat un concurs pentru cei interesaţi să predea spaniola în alte ţări, Carmen s-a prezentat pentru un post.

 „Nu ştiam în ce ţară voi merge, nu ni s-a spus că este vorba de România, dar ştiam mulţi români din Spania cu care mă înţelegeam chiar bine”, a spus profesoara.

La Ploieşti se simte ca acasă, doar că nu i-au plăcut zilele scurte şi friguroase de iarnă. În schimb, tinerii de la Liceul Pedagogic au cucerit-o pentru totdeauna: „Copiii sunt mai disciplinaţi decât cei din Spania. În general se înţeleg foarte bine cu mine, aşa că aş mai sta aici ca profesor, pentru că îmi place”.

La masa la cantina şcolii


Profesoara locuieşte la căminul Liceului „Jean Monnet” şi obişnuieşte să ia masa la cantina şcolii. Elevilor le place că este tânără, prietenoasă şi inventivă. „Aduce la ore materiale didactice foarte faine, are tot felul de desene şi planşe care sunt foarte interesante”, a declarat Ioana, una dintre elevele lui Carmen.

Liceul Pedagogic a mai avut un profesor spaniol, Javier Francesco Morella, care a predat în perioada 2003-2008. În prezent el este profesor titular de limbă spaniolă la un liceu din Sofia, Bulgaria.

O americancă la Ploieşti

Şi elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” se mândresc că au profesori străini. Catherine Mary Spiro are 73 de ani şi este din California. Nu a crezut vreodată că va veni să predea în România, dar în 2008 a ajuns la Ploieşti şi va sta aici până în 2010, fiind una dintre profesoarele de limba engleză de la „Mihai Viteazul”.

Este voluntar în Corpul Păcii, agenţie guvernamentală a Statelor Unite, şi a fost trimisă să predea în România, deşi ea îşi dorea să ajungă în Africa. Nu îi pare rău, pentru că la Ploieşti s-a adaptat foarte uşor.

Şi-a păstrat obiceiul de acasă şi merge săptămânal la biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe vechi”, unde şi-a făcut mulţi prieteni. Paştele şi-l va petrece tot în România.

„Nu am mai fost acasă, la familia mea, de anul trecut. Mi-e dor de familia mea şi aş vrea să-i văd, dar ne dăm mailuri şi sper să vină ei aici să mă viziteze”, a spus profesoara.

Are numai cuvinte frumoase când vine vorba despre elevii săi: „Sunt sociabili, vorbesc mult şi par fericiţi. Am observat că ei călătoresc foarte mult, pentru că au bogate cunoştinţe de geografie”.

„Engleza e mai uşoară”

Şi elevii apreciază felul în care Catherine Mary Spiro predă. „Mie mi se pare că engleza e mai uşoară când este predată de cineva din America.

Vorbim numai engleză cu ea la oră şi asta ne ajută să înţelegem mai bine felul în care gândesc americanii, construcţiile frazelor şi expresiile lor”, a spus unul dintre elevii colegiului, Mihai.

Tot la „Mihai Viteazul”, o parte din orele de franceză sunt ţinute de  Charlélie Vuillemin, un profesor originar din Franţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite