Produsele bulgăreşti au invadat Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În magazinele constănţene se găsesc preparate bulgăreşti la preţuri accesibile. Drumul constănţenilor spre Bulgaria se opreşte, de regulă, la magazinul din vamă de unde cumpără la preţuri mici băut­uri fine, parfumuri, ceasuri de firmă, în euro, dar în regim tax-free.

Constănţenii au renunţat la ideea de a-şi mai face cumpărăturile de sărbători în ţara vecină Bulgaria pentru că spiritul de întreprinzători al localnicilor comercianţi a ieşit imediat la iveală.

În mai toate magazinele, chiar şi în supermarketuri, se găseşte o gamă largă de produse bulgăreşti la preţuri mici, de la seminţe de floarea-soarelui la dulciuri şi chiar borcane cu murături frumos aranjate.

Foarte mulţi preferă în această perioadă să se aprovizioneze pentru sărbători de la magazinul din vamă sau de la duty-free-ul de la Poarta 1 a Portului Constanţa.

„Este locul cel mai potrivit de unde pot achiziţiona un ceas de firmă la jumătate de preţ comparativ cu ce găsesc la mall pentru a face cadou“, ne-a declarat Marius Popa, client fidel al magazinelor duty-free din judeţul Constanţa.

Cei mai practici dintre locuitorii vechii cetăţi tomitane preferă însă confortul cumpărăturilor din marile hypermarketuri, dar pe timp de noapte, când cozile de la case nu sunt chiar interminabile.

Shopping în Serbia

Localnicii din Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi, păstrează tradiţia cumpărăturilor de Crăciun şi preferă să-şi facă aprovizionarea din magazinele din oraşul sârbesc Kladovo, situat la câţiva kilometri de vama româno-sârbă de la Porţile de Fier I. 

Produsele de la vecinii din Serbia nu sunt neapărat mai ieftine decât cele care se găsesc la Severin, dar au au un plus de calitate. La mare căutare sunt preparatele din carne, uleiul, zahărul, dar şi condimentele, care se cumpără la un sfert de preţ faţă de cel din România.

Pe lângă plăcerea de a face cumpărături într-un oraş micuţ, cochet şi foarte curat, oamenii nu uită să petreacă puţin timp şi în restaurantele din centrul oraşului, unde servesc tradiţionala bere şi pleşcăviţă, precum şi plăcintă şi preparate din peşte. 

Revelion la sârbi cu 80 de euro

Pe lângă faptul că se aprovizionează din Serbia pentru masa de sărbători, o parte din severineni au ales deja să petreacă şi noaptea dintre ani tot la vecinii de peste Dunăre. Florin Ilioiu, de la firma de turism Eurocontact, spune că şi la acest capitol tarifele sunt destul de accesibile.

De exemplu, la hotelul Djerdap din Kladovo, o persoană trebuie să achite 80 de euro pentru noaptea de Revelion, în care se oferă bufet suedez cu 60 de feluri de mâncare, o noapte de cazare şi un mic dejun în dimineaţa de 1 ianuarie.

La aceeaşi unitate hotelieră, două nopţi de cazare şi petrecerea oferită în noaptea de Anul Nou costă 110 euro. „În bufetul suedez oferit în noaptea de Revelion sunt incluse 15 gustări calde, 15 gustări reci şi 30 de mâncăruri normale. Nu vor lipsi băuturile tradiţionale sârbeşti şi formaţiile de muzică românească şi sârbească”, a precizat Florin Ilioiu.

Oferta este tentantă şi la hotelul „Lepenski Vir” din Donji Milanovac. Aici, pentru patru nopţi de cazare şi masă inclusă, biletul pentru o persoană costă 170 de euro.


Preţuri comparative

produs    bulgăresc    Românesc

Brânză    9 lei/kg    12 lei/kg   
Caşcaval    15 lei/kg    20 lei/kg   
Mezeluri    10 lei/kg    14 lei/kg   
Murături    12 lei/kg    14 lei/kg
Prăjitură     1,6 lei/bucata    2 lei/bucata

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite