Producţia de lapte praf şi smântână a scăzut cel mai mult în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că producţia de carne şi de lapte de vită a scăzut în 2008, în timp ce producţia de carne porc, de pasăre, de oaie şi de capră a crescut.

Cantitatea de lapte de vacă colectată a scăzut anul trecut cu aproape opt procente, reprezentând 84.891 de tone.

Cea mai mare scădere a producţiei s-a înregistrat la lapte praf cu 2.950 tone (-32,5%) urmat de producţia de smântână de consum cu 4.071 tone (-7,9%).

Creşteri s-au înregistrat la producţia de unt şi la producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele), regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru şi Nord-Est având peste 70% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat).

Cantitatea de lapte de consum a avut o tendinţă ascendentă, creşterea fiind cu 7,7% şi s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru şi Nord-Est, la fel şi producţia de brânzeturi.

Producţia de carne de bovine a scăzut anul trecut cu 8,4%, iar cea de porcine a crescut cu 13,6%.

Numărul de capete sacrificate anul trecut în abatoare a crescut în 2008 şi la ovine şi caprine cu 25,8%, în timp ce producţia de carne a înregistrat o creştere cu 15,6% faţă de 2007.

Numărul de păsări sacrificate în abatoare a crescut faţă de anul precedent cu 17,7%, iar producţia de carne de pasăre cu 21,0%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite