Procurorul Irinel Păun, salvatorul lui Vîntu, vrea să fie inspector la CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Irinel Păun
Procurorul Irinel Păun

Procurorul Irinel Păun, verificat de CSM pentru modul în care l-a scos de sub urmărire penală pe Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul căderii FNI, candidează pentru o funcţia de inspector disciplinar în cadrul CSM. Irinel Păun lucrează din aprilie 2009 în cadrul Secţiei de Resurse umane şi nu a făcut niciun rechizitoriu în acest timp.


Dosarul procuorului Irinel Păun a primit aviz favorabil pentru a  putea candida la un post de inspector în cadrul Serviciului de Inspceţie Judicară pentru procurori din cadrul CSM. Magistratul va fi audiat în următoarea şedinţă a Plenului CSM, alături de alţi 21 de candidaţi,la data de 22 septembrie 2011. Potrivit raportului de evaluare preliminar, Irinel Păun a  primit calificativul „foarte bine” la ultima evaluare profesională şi nu are sancţiuni disciplinare.
Procurorul are o carieră profesională de 24 de ani şi a ocupat mai multe funcţii importante în sistem: prim-procuror la Parchetul Tribunalului Mehedinţi, procuror-şef al Biroului de Combatere a criminalităţii economico-financiare din Parchetul General, procuror-şef al Secţiei de Combatre a corupţiei din cadrul PNA şi şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.


Angajat la Resurse Umane


Irinel Păun a lucrat din data de 24 aprilie 2009 în cadrul Secţiei de Reserse Umane şi Documentare al Parchetului General. El nu a făcut niciun rechizitoriu în această perioadă. În anul 2010, a soluţionat 72 de lucrări. „operativitatea în soluţionarea lucrărilor repartizate a fost de 100%, lucrările fiind soluţionate cu respectarea termenelor legale de redactare şi a termenelor fixate de conducerea unităţii”, au notat inspectorii care au analizat activitatea procurorului. 

„Argumentează coerent, logic, corect şi concret”

Inspectorii care au analizat dosarul de candidat al lui Irinel Păun au explicat calitatea lucrărilor făcute de acesta. „Este capabil să înţeleagă rapid situaţia de fapt şi să distingă lucrurile esenţiale de amănunte, valorificând rapid elementele esenţiale ale cauzei. Prezintă situaţiile complexe de fapt într-un mod inteligibil şi le prezintă sintetic. În scris argumentează coerent, logic, corect şi concret punctul de vedere exprimat, dând dovadă de capacitate de convingere”, se arată în nota CSM.

Kovesi: „Martorii au arătat că SOV era coordonatorul FNI"

În dosarul prăbuşirii FNI Sorin Ovidiu Vîntu a primit scoaterea de sub urmărire penală pentru înşelăciune şi spălare de bani de la procurorul Irinel Păun. Potrivit procurorului general al României, Codruţa Kovesi, care a decis redeschiderea acestui dosar, soluţia „este nelegală, în condiţiile în care declaraţiile martorilor care au arătat că Sorin Ovidiu Vîntu era coordonatorul activităţii FNI au fost înlăturate cu motivaţia că nu sunt susţinute de dovezi certe". „Motivaţia este greşită, în condiţiile în care probele nu au o valoare prestabilită, iar o activitate de instigare se dovedeşte, în mod uzual, prin declaraţii de martori, neexistând alte „dovezi certe" pentru a proba o situaţie de fapt care nu se materializează în întocmirea unor înscrisuri sau în producerea unor mijloace materiale de probă", mai arată procurorul general al României.

SUP-ul lui Irinel Păun, „soluţionare atipică"


Kovesi arată că participarea lui SOV la activitatea Fondului şi coordonarea acesteia rezultă şi din alte mijloace de probă, care nu au fost analizate în cuprinsul soluţiei. De asemenea, modalitatea aleasă de Irinel Păun, de soluţionare a dosarului este atipică, în condiţiile în care la 7 decembrie 2004 au fost trimişi în judecată Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa, în dosarul prăbuşirii FNI şi s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la Sorin Ovidiu Vîntu, iar a doua zi s-a dispus scoaterea lui de sub urmărire penală.


Trimis în judecată, dar „scăpat"


În acest mod, SOV a fost trimis în judecată în dosarul înfiinţării BID pentru infracţiunile mai puţin grave de uz de fals (graţiată la data rechizitoriului) şi fals în declaraţii (termenul de prescripţie a răspunderii penale urma să se împlinească doi ani mai târziu, la 21 decembrie 2006), şi s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru infracţiunile mai grave, de complicitate la înşelăciune şi spălarea banilor, într-o modalitate în care soluţia nu a devenit publică.

Citiţi un articol despre redeschiderea dosarelor lui Sorin Ovidiu Vîntu şi rolul jucat de procurorii din aceste cazuri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite