Procurorul Alexandra Şinc: CSM nu a reuşit să mă convingă că se face "curăţenie" în sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Şinc
Alexandra Şinc

Procurororul Alexandra Şinc (39 de ani), fostul şef al Parchetului Capitalei, candidat pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine, într-un interviu acordat www.juridice.ro că prin acţiunile sale actualul CSM nu a convis-o că se face „curăţenie" în sistem.

„Pentru abateri grave au fost aplicate sancţiuni uşoare ori nu s-a ajuns la sancţiuni, in timp ce colegi serioşi, victime ale unei conjuncturi nefavorabile, implicaţi în incidente generate de lipsa de comunicare, mai repede decât de o atitudine necorespunzatoare din partea lor, au fost sancţionati prea aspru. În unele parchete şi instanţe există <<colegi problemă>>, care, de când au început să lucreze, au arătat un interes scăzut pentru profesie, chiar pentru prezenţa la serviciu, în multe cazuri, iar prin durata rezonabilă a procedurilor au înţeles că dosarele trebuie rezolvate, pe cat posibil, în înăuntrul termenului de prescripţie, cu siguranţă nu mai repede. Paradoxal, nu se ajunge niciodată la sancţionarea acestora, ceea ce creează impresia, dăunatoare pentru sistem, că <<se poate şi aşa>>, susţine Alexandra Şinc.


„Din 2005, poziţia publică a a altor autorităţi este defavorabilă magistraţilor”


Alexandra Şinc a arătat că sistemul funcţionează cu deficit de magistraţi, deoarece „este încurajată, chiar dacă indirect, plecarea din magistratură, iar modul de recrutare lasă de dorit.” „Pe de o parte, cel puţin din 2005 încoace, poziţia publică a reprezentanţilor altor autorităţi (ministrul Justiţiei este doar un exemplu) este una defavorabilă magistraţilor; se fac declaraţii în care suntem acuzaţi de păcate imaginare, ori se generalizează deficienţe care îi privesc doar pe unii dintre colegi – mai puţin numeroşi decât se lasă impresia. Presa preia astfel de declaraţii, iar justitiabilii – dintre care 50% în civil şi chiar mai mulţi în penal au pierdut, în mod firesc, procese – completează tabloul unei Justiţii nu foarte de încredere”, am mai arătat procurorul.


Carieră, 16 ani de magistratură


Alexandra Şinc şi-a început cariera în magistratură în anul 1995, ca procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5. În perioada 2005-2006 a fost procuror detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii (director adjunct al Direcţiei resurse umane şi organizare, secretar general adjunct, consilier asimilat magistraţilor la Serviciul sinteze şi pregătirea lucrărilor şedinţelor Consiliului). În perioada 2008-2011 a fost delegată prim procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Proiectul Alexandrei Şinc de candidat la CSM poate fi accesat pe www.juridice.ro

Alegeri pe 15 noiembrie


Mandatul procurorului Bogdan Licu de membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii expiră în martie 2012, CSM declanşând procedura de validare a candidaţilor care acced la postul ce va rămâne vacant, astfel că în 15 noiembrie au loc primele adunări generale privind alegerea magistratului. Comitetul Electoral Permanent al CSM a centralizat şi validat cinci candidaţi.

De pe raza Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, procurorul Ioan Marius Aron, din cadrul Parchetului Tribunalului Sibiu. Procurorii Ştefan Crişu, din cadrul Parchetului Tribunalului Bucureşti, Alexandra Şinc, din cadrul Parchetului Tribunalului Bucureşti şi Petre Dragoş Voinescu, din cadrul Parchetului Tribunalului Giurgiu sunt candidaţii din partea Parchetului Curţii de Apel a Capitalei.În ce priveşte Parchetul Curţii de Apel Cluj, procurorul Bogdan Gabor, din cadrul Parchetului Tribunalului Maramureş, este candidat. Mandatul de membru ales în CSM este de şase ani.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite