Procurorul care l-a înfundat pe Gigi Becali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claudiu Dumitrescu a instrumentat dosarul „Valiza”, anchetă în care s-a admis, pentru prima dată oficial în România, că există „blaturi” în fotbal. Procurorul care a dovedit că Gigi Becali promitea sume fabuloase unor echipe de fotbal pentru a o vedea pe Steaua campioană, Claudiu Dumitrescu, şi-a început cariera la DNA în 2003.

„Jocul de fotbal nu trebuie imaginat ca un sistem de parvenire care să asigure unei persoane notorietatea, indiferent de modul de obţinere a performanţelor”, subliniază procurorul Claudiu Dumitrescu în rechizitoriul întocmit în dosarul „Valiza de la Cluj”.

Claudiu Dumitrescu (38 de ani) este şeful Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene din cadrul DNA. Dumitrescu a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti în anul 1996.

El şi-a început cariera ca procuror criminalist la Parchetul Câmpina. Ulterior a fost procuror la Parchetul din Sinaia, unde a şi fost avansat ca prim-procuror.

În 2003 s-a mutat la PNA (în prezent DNA). Claudiu Dumitrescu a urmat studii postuniversitare despre fraude cu fonduri europene, fiind magistrat de legătură cu OLAF-ul. El a absolvit şi Academia Naţională de Informaţii.

În prezent este formator la Institutul Naţional al Magistraturii, unde predă un curs despre deturnarea banilor Comunităţii Europene. Este căsătorit şi are un băiat de 7 ani. Nu este microbist, preferând mai degrabă să joace tenis.

Jignirile latifundiarului

În ciuda declaraţiilor latifundiarului din Pipera şi a acuzelor aduse procurorilor DNA, Gigi Becali trebuie să explice judecătorilor pentru ce a trimis jucătorilor de la Universitatea Cluj 1,7 milioane de euro în ultima etapă a Ligii I din sezonul 2007 – 2008.

„Incompetenţi, tâmpiţi şi fraieri. Dumitrescu e un dobitoc. Mi se rupe p... de DNA”, a tunat Becali la adresa procurorilor când pe citaţia primită de la această instituţie scria „învinuit”. Infracţiunea: dare de mită! Dacă în emisiunile sportive, Becali îşi construia apărarea înjurând de mama focului procurorii, la DNA şi-a rezervat dreptul de a nu face declaraţii.

Comportamentul lui Becali, „frustrare”

În rechizitoriul trimis în judecată, Claudiu Dumitrescu se limitează doar la a sublinia că „Becali George, confruntat cu un posibil eşec al titlurilor de campioană naţională, în sezoanele 2005-2006 şi 2007-2008, a recurs la practici de corupere a jucătorilor de fotbal ai „Gloria 1922 Bistriţa” şi „Universitatea Cluj”, promiţând sau oferind acestora sume de bani considerabile în scopul de a obţine rezultate care să-i aducă profituri în mod direct clubului său”.

„În general, activităţile infracţionale specifice corupţiei constituie rezultatul unor stări de frustrare, dublate de dorinţa de câştig, indiferent de mijloacele folosite, toate acestea reprezentând apanajul unor persoane cu carenţe educative severe”, mai subli­niază Dumitrescu, evitând realizarea profilului psihologic al inculpatului Gigi Becali.

Contactat de reporterii „Adevărul”, Claudiu Dumitrescu a refuzat să facă declaraţii despre dosarul „Valiza”, precizând că este vorba despre o anchetă în curs de judecată.

Dosare importante la care a lucrat Claudiu Dumitrescu

Numele lui Claudiu Dumitrescu este legat şi de anchetarea altor dosare de corupţie la nivel înalt, unele finalizate chiar cu condamnarea celor anchetaţi.

1 Cazul „Hildegard Puwak”

Claudiu Dumitrescu a instrumentat dosarul privind deturnarea de fonduri europene făcută de soţul şi fiul fostului ministru PSD al Integrării, Hildegard Puwak. Iosif Mihai Puwak, soţul fostului ministru, a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 4 la doi ani şi jumătate de închisoare, urmând ca săptămâna aceasta Tribunalul să se pronunţe în apel. Şi fiul acestuia, Mihai Puwak, este trimis în judecată.

2 Frauda Magdei ţepoi

Tot pentru schimbarea destinaţiei unor fonduri europene, de 132.000 de euro, a fost trimisă în judecată de Claudiu Dumitrescu şi Magda Ţepoi, director regional al Camerei de Comerţ a Regiunii Unu Nord-Est. Magda Ţepoi a fost condamnată în prima instanţă, la Judecătoria Iaşi, la cinci ani şi şase luni de închisoare.

3 dosarul medicului Şerban Brădişteanu

În iulie 2006 a izbucnit scandalul celei mai mari mite din istoria postcomunistă a României. Fostul senator PSD, chirurgul Şerban Brădişteanu, era acuzat că a primit o mită de aproximativ 4,5 milioane de euro de la o societate elveţiană de echipamente medicale pentru a o favoriza la mai multe licitaţii. Medicul a fost trimis în judecată de Claudiu Dumitrescu pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Dosarul este pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti.

4 Scandalul „Caltaboşi pentru Remeş”

Claudiu Dumitrescu este procurorul care l-a reţinut pe fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan în dosarul mitei pentru Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii în momentul izbucnirii scandalului de corupţie.

Cei doi foşti demnitari au fost trimişi în judecată după ce au fost filmaţi într‑un bar din Capitală în momentul în care Decebal Traian Remeş primea un plic de la Ioan Avram Mureşan, în care procurorii DNA susţin că erau 15000 de euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.

Banii ar fi reprezentat mită pentru ca Decebal Traian Remeş să-i faciliteze lui Ciorbă nişte licitaţii organizate de Ministerul Agriculturii. De asemenea, Remeş este acuzat că ar fi primit şi diverse produse, printre care caltaboşi şi ţuică.

„Valiza” cu interceptări

Scandalul „Valiza” a izbucnit pe 7 mai 2008, când „locotenentul” lui Gigi Becali, Teia Sponte, a fost „săltat” la Cluj, unde se dusese cu 1,7 milioane de euro ce urmau să ajungă la fotbaliştii „U” Cluj, în cazul în care aceştia învingeau rivala CFR Cluj.

Dosarul a fost construit în mare parte pe interceptări. De altfel, Gigi Becali bănuia că îi sunt ascultate telefoanele. Cu toate acestea, el brava ori de câte ori venea vorba de DNA. „Mi se rupe. Desfiinţez DNA-ul”.

Relevantă este discuţia telefonică dintre Gigi Becali, aflat la palatul său din cartierul bucureştean Aviatorilor, şi vărul său ,Virgil Becali, din ziua de 14 mai 2008, când latifundiarul din Pipera admite că ştie că îi sunt interceptate telefoanele.

Discuţie Gigi Becali – Virgil Becali
14 mai 2008, ora 12.09

Virgil Becali: Nu vii aici?

Gigi Becali:
O să vin...

Virgil Becali: E şi Argăseală aici, Lăcătuş...

Gigi Becali:
O să vin eu acum.

Virgil Becali: Da. Au băgat din ăla aici, ne aude tot, n-auzi?

Gigi Becali:
Da?

Virgil Becali: Pe lângă noi, pe-aici la o sută de metri, pe undeva.

Gigi Becali:
Îhî.

Virgil Becali: Ai dracu, mă! (râde). Băi, să-mi bag...! Da’ vezi...la tine...prieten şi la ăia, la ceilalţi au întors-o, înţelegi?

Gigi Becali:
Îhî, îhî.

Virgil Becali: De-aia au zis ei ce trebuie să faci tu, ştii?

Gigi Becali:
Îhî.

Virgil Becali: Că era asta (mă-sa!?) acolo, ca să lucreze, să dea cu sapa, înţelegi?

Gigi Becali:
Îhî.

Virgil Becali: Şi, dacă dădea cu sapa şi au venit (?) şi făcea ordine prin porumb, înţelegi, scoteau iarba şi asta, au dat-o la o parte de acolo.

Gigi Becali:
Îhî, îhî.

Virgil Becali: Ă? Înţelegi? Şi sunt câteva de-astea care...

Gigi Becali:
Ă?

Virgil Becali: Sunt chestii care ne interesează.

Gigi Becali:
Şi cum au băgat ei microfon? Decât prin be...(ininteligibil) doar atât.

Virgil Becali: Nu...şi zice că sunt la o sută de metri.

Gigi Becali:
A! Ca să asculte...

Virgil Becali: Au aparatură din astea care poate să meargă şi televizorul şi tot ce vrei şi tot ce...de-astea şi tot...

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite