Procurorul cu 1.300 de dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TIMISOARA. Magistraţii sunt sufocaţi de numărul mare de cauze anchetate

Procurorii timişoreni sunt îngropaţi sub miile de dosare penale pe care le au de soluţionat.

Cu 1.357 de dosare penale avute în lucru anul trecut, procurorul Angelica Petcu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, deţine recordul instituţiei. Ea are de soluţionat dosare care vizează infracţiuni economice sau judiciare, dar şi pe linie de circulaţie rutieră. „Sunt tot mai multe dosare pentru că noi suntem tot mai puţini. Numărul dosarelor s-a înmulţit după 2005, pentru că a crescut numărul infracţiunilor”, a spus procurorul Angelica Petcu. Alţi patru procurori de la aceeaşi instituţie au avut şi ei de soluţionat peste 1.000 de dosare. În urma bilanţului chiar procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a constat că fiecare dintre procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara au avut de rezolvat de trei ori mai multe dosare decât restul procurorilor din ţară. „Procurorii care nu au avut peste 1.000 de dosare au avut de soluţionat între 300 şi 800 de dosare.

Unele sunt complexe, altele sunt mai uşor de soluţionat. Cert este că toată lumea a muncit foarte mult”, a spus Ionela Bălan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

La această situaţie s-a ajuns deoarece instituţia are doar 12 procurori, în loc de 23, cât prevede schema de personal. Asta pentru că majoritatea procurorilor au avansat la parchetele superioare, iar procurorii tineri nu vin la această instanţă tocmai din cauza volumului mare de muncă. „E de notorietate că suntem puţini procurori şi foarte multe dosare, iar cei intraţi în magistratură nu aleg această instanţă”, spune prim-procurorul Ionela Bălan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite