Procurorii şpăgari, reţinuţi în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare scandal din justiţie, legat de fraudarea concursului pentru promovarea în funcţii la parchete, a continuat ieri cu o lovitură pentru anchetatorii anticorupţie: judecătorii

Cel mai mare scandal din justiţie, legat de fraudarea concursului pentru promovarea în funcţii la parchete, a continuat ieri cu o lovitură pentru anchetatorii anticorupţie: judecătorii instanţei supreme au respins propunerile de arestare preventivă a procurorilor Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru şi a notarului Gheorghe Bucur. Decizia a fost atacată la Completul de 9 judecători al instanţei supreme.

Cei trei au primit interdicţia de a părăsi ţara, ceea ce înseamnă că DNA a prezentat suficiente probe pentru a se impune această măsură. De altfel, respingerea solicitării de arestare preventivă s-a datorat unor "scăpări" procedurale ale procurorilor DNA.


Potrivit DNA, Gheorghe Dumitru, procurorul declarat câştigător pentru funcţia de şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, i-ar fi dat, prin intermediari, lui Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul General şi membru supleant în comisia de concurs, suma de 15.000 de euro în schimbul subiectelor de la examen. Iniţial, Cojocaru ar fi cerut 50.000 de euro pentru a-l "ajuta" să devină şef la PCA Piteşti. Intermediarii nominalizaţi de DNA sunt judecătorul Gheorghe Cerbeanu, de la Tribunalul Vâlcea, şi notarul Gheorghe Bucur, fost membru CSM şi fost judecător la instanţa supremă. În plus, Gheorghe Dumitru i-ar fi remis foloase materiale, prin intermediul judecătorului Gheorghe Cerbeanu, lui Gheorghe Bucur.


În schimb, acesta din urmă s-a angajat că va interveni pe lângă unii dintre membrii Secţiei de procurori a CSM, în scopul reuşitei la examen. Zvonurile din ultima perioadă făceau referire la Cristian Deliorga, dar şi la procurorul Graţiana Isac. Cei doi s-au abţinut în momentul în care DNA a solicitat reţinerea lui Eugen Cojocaru. Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat că au existat mai multe semnale în legătură cu examenele de promovare în funcţii de conducere a unor procurori şi că e timpul ca CSM să recunoască că sunt probleme în modul lor de organizare.


Dumitru a câştigat în 2006 echivalentul şpăgii

Se pune totuşi întrebarea de ce ar plăti un magistrat zeci de mii de euro pentru o funcţie. Unele voci vorbesc despre "amortizarea" şpăgii în momentul ocupării funcţiei, prin oprirea unor dosare "contra cost". Procurorul acuzat că şi-ar fi cumpărat funcţia de şef al PCA Piteşti, Dumitru Gheorghe, a câştigat anul trecut, conform declaraţiei de avere, 51.137 de lei, adică în jur de 15.000 de euro. Procurorul general al aceluiaşi parchet, Ion Rotaru, a avut în 2006 un venit de 118.552 lei, aproximativ 33.000 de euro. (L. Năstase/I. Stoica)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite