Procurorii cer judecarea huliganilor „U” pentru tentativă de omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii cer judecarea huliganilor „U” pentru tentativă de omor
Procurorii cer judecarea huliganilor „U” pentru tentativă de omor

„Inculpaţii au acţionat în grup pentru suprimarea vieţii victimei”, a fost motivarea Parchetului. Completul de judecată al Curţii de Apel Cluj a declarat, ieri, închise audierile în cazul jandarmului agresat sălbatic de patru suporteri ai „U” Cluj, în 7 mai 2008.

Audierile în cazul procesului celor patru suporteri care au agresat un cameraman al Jandarmeriei anul trecut s-au încheiat ieri. Pledoariile finale au adus schimbări esenţiale în abordarea litigiului.

Cererile apărării, respinse

Anterior închiderii dezbaterilor, avocatul inculpatului Adrian Stanciu a cerut o nouă expertiză medico-legală asupra stării de sănătate a jandarmului. „Aprecierea Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj ni se pare exagerată”, a motivat avocatul. O altă cerere a fost făcută chiar de acuzat, Stanciu a solicitat, din boxa acuzaţilor, luarea în considerare a unei noi probe. „Am informaţii că jandarmul consumă băuturi alcoolice pe terase, deşi pretinde că urmează tratament medical”, a spus Stanciu. Avocatul a mai cerut scoaterea de la dosar a fotografiilor care îi prezintă pe suporteri în grup, probă care atestă, conform procurorilor, că agresorii se cunoşteau.
S-a mai cerut amânarea pronunţării sentinţei, deoarece se aşteaptă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, faţă de solicitarea de strămutare a procesului de la Cluj. Magistraţii au respins primele trei solicitări, acceptând doar amânarea pronunţării.

Suporterii, acuzaţi de tentativă de omor

Reprezentantul Parchetului a produs prima surpriză a pledoariilor finale, când a anunţat solicitarea de schimbare a încadrării judiciare, de la ultraj şi ultraj contra bunelor moravuri şi vătămare corporală, la tentativă de omor calificat. „Inculpaţii au acţionat în grup pentru suprimarea vieţii victimei”, a spus acuzatorul. În schimb, procurorul a declarat că se renunţă la acuzaţiile privind premeditarea şi ultrajul.
„Nu se poate reţine ultrajul, nu au cunoscut calitatea de jandarm, nici premeditarea, hotărârea a fost luată instantaneu”, a spus procurorul. Jandarmul Gabriel Oşan s-a declarat nemulţumit atât de sentinţa Tribunalului, din februarie, care i-a condamnat pe Adrian Stanciu şi Tivadar Toja la 4 ani şi jumătate cu executare, iar pe Tudorel Câmpan şi Horaţiu Cătălina la 2,5 ani cu suspendare, pe care o consideră foarte blândă, cât şi de cuantumul despăgubirilor morle pe care le-a primit – 50.000 de lei.
Oşan a solicitat ridicarea la 100.000 a despăgubirilor. Oşan a explicat că urmează un tratament de recuperare care va dura  doi ani. „Am dobândit o anumită sensibilitate, nu mai pot face efort şi muncă de teren”, a spus Oşan.

Pretenţii sporite

Rperezentanţii apărării s-au pronunţat împotriva schimbării încadrării juridice a faptelor, dar şi împotriva creşterii pretenţiilor materiale a victimei, formulată tardiv. Avocatul lui Stanciu a încercat să convingă magistraţii că tânărul nu a lovit cu dala de piatră pe care o avea în mână, ci cu pumnul. Avocatul lui Toja Tivadar a cerut ca pedeapsa primită pentru ultraj să fie împărţită cu toată galeria. (Au mai contribuit Ioana Teodorescu, Ionuţ Huşanu).

Depistaţi din înregistrări

În data de 7 mai 2008, înaintea partidei de fotbal Universitatea - CFR, patru membri ai galeriei de fotbal a universităţii l-au agresat cu sălbăticie pe cameramanul jandarmeriei. Ei au fost depistaţi după înregistrarea unor cameramani ai televiziunilor naţionale şi au fost reţinuţi ziua următoare de poliţişti. Jandarmul a fost operat la Clinica de Neurochirugie şi a primit din partea medicului legist un număr de 80 de zile pentru îngrijire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite