Procuror de cinci ori mai ieftin ca un şef de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef Viorel Vasile a luat 800 de lei şpagă în sediul ParchetuluiCaraş-Severin. Agentul Virgil Malcotă, din Poliţia Timiş, a refuzat 1.000 de euro. Şeful Postului de Poliţie Birda a refuzat o şpagă de cinci ori mai mare şi un porc pentru aranjarea unui dosar identic.

Şeful Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, procurorul-şef Viorel Vasile, arestat marţi pentru luare de mită, cerea şpagă în biroul său persoanelor pe care le cerceta. Denunţătorul Napoleon D., cu dosar penal pentru conducerea unei maşini cu numere expirate, susţine că procurorul-şef Vasile i-a cerut mită chiar în biroul său din sediul Parchetului Caraş-Severin.

Potrivit autodenţului făcut la DNA Bucureşti, vinerea trecută, în momentul în care s-a dus la Parchet pentru a i se prelungi dovada de circulaţie cu 30 de zile, procurorul i-a cerut senin 1.200 de lei pentru a-i da o soluţie favorabilă. Este vorba de închiderea dosarului penal cu o amendă. Luni dimineaţa, procurorulViorel Vasile a fost filmat în propriul birou în timp ce îi dădea instrucţiuni denunţătorului să pună şpaga în dosarul pe care urma să-l rezolve.

Anchetatorii susţin că Vasile l-a convocat special pentru şpagă pe Napoleon D. „Denunţătorul a pus banii marcaţi în dosarul său, la solicitarea procurorului, după care magistratul a aruncat banii din dosar şi a pus peste ei hârtiile dosarului în cauză”, se arată în motivarea arestării preventive . Potrivit înregistrării audio-video depuse la dosar, procurorul l-a asigurat pe denunţător că soluţia îi va fi favorabilă.

Flagrant pe cont propriu

Reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bucureşti, Viorel Vasile, care avea şi atribuţii anticorupţie, s-a apărat susţinând că încercat să-i facă de unul singur un flagrant lui Napoleon D. „Inculpatul a anunţat că a sesizat o mişcare a denunţătorului care putea fi momentul introducerii banilor în dosar, însă a lăsat pe acesta să se comporte liber pentru o obţine o eventuală probă în prezumptivul dosar pe linie de anticorupţie”, se mai arată în motivarea mandatului de arestare.

Faptul că a vrut să inducă în eroare magistraţii încercând, fără probe, să-şi creeze o imagine de procuror care urmărea facă un flagrant de unul singur l-a convins pe judecătorul Gheorghe Bugarsky să dispună arestarea lui Viorel Vasile.

Mia de euro, plus porcul de Crăciun

Marţi, când procurorul-şef era arestat preventiv de Curtea de Apel Timişoara pentru şpaga de 800 de lei, şeful Postului de Poliţie Birda refuza o mită de cinci ori mai mare. Agentul Virgil Malcotă a refuzat 1.000 de euro. Banii au fost oferiţi de un şofer cu permisul suspendat, prins la volanul unei maşini radiate şi cu numerele expirate.

 „A venit cu banii la post. A ajuns de la 100 la 1.000 de euro şi apoi a plusat cu un porc”, a spus poliţistul, premiat pentru fapta sa cu 1.000 de lei de Poliţia Timiş. Bărbatul care a oferit mita, Nicolae Luca, de 39 de ani, din Belinţ, e cercetat în libertate pentru dare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite