Procuratura moldoveană: România nu a fost implicată în violenţele din 7 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procuratura moldoveană: România nu a fost implicată în violenţele din 7 aprilie
Procuratura moldoveană: România nu a fost implicată în violenţele din 7 aprilie

Procurorul general moldovean Valeriu Gurbulea a afirmat că România nu a fost implicată în acţiunile de protest postelectorale de la Chişinău, pentru prima oară de la declanşarea acestora şi după numeroase acuzaţii în acest sens.

"România, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie. Au fost înregistrate doar unele forme – spre exemplu, a fost un atac cibernetic din România asupra serverelor instituţiilor de stat, inclusiv încercări de trecere a frontierei moldo-române", a declarat procurorul general moldovean, Valeriu Gurbulea, relatează portalul de ştiri UNIMEDIA.

Gurbulea a mai declarat că înregistrările telefonice incriminatoare ale primarului general al Chişinău, liberalului Dorin Chirtoacă, şi ale omului de afaceri Gabriel Stati ţinut săptămâni la rând în arest pentru presupusa finanţare a "tentativei de lovitură de stat", din filmul "Atac asupra Moldovei" nu au fost oferite de către Procuratură. El a mai spus că urmează să investigheze circumstanţele în care au ajuns în presă ânregistrările telefonice folosite în acest film, montat de staful electoral al comuniştilor şi difuzat de televiziunile afiliate puterii comuniste.

Într-o conferinţă de presă din urmă cu o săptămână, Voronin a făcut trimitere la acest film, atunci când a fost întrebat dacă există dovezi ale implicării României în protestele de la 7 aprilie. "Nu aţi văzut filmul şi n-aţi privit televizorul? Acolo sunt probe şi despre România, şi mai serioase, despre corupţia şi mafia internaţională. Sunt dosare care au fost transmise în judecată. Circa 500 de persoane au fost depistate, se lucrează", a spus Voronin.

În ceea ce priveşte imaginile video din 7 aprilie în care un poliţist a fost filmat cum spărgea un gard de beton în spatele Preşedinţiei transformându-l în pietre şi despre care presa a scris că au fost "livrate" protestatarilor pentru a fi aruncate în geamurile Parlamentului şi Preşedinţiei, Gurbulea a declarat că s-a constatat că "acolo se demonta o bucată de gard, fără ca pietrele să fie oferite protestatarilor".

Întrebat de presă dacă Procuratura Generală a identificat poliţiştii care au maltratat tinerii după protestele din 7 aprilie, procurorul general a constatat că "multe persoane arestate invocă acte de tortură la reţinerea protestatarilor". "E greu să depistăm aceste persoane, deoarece aveau faţa acoperită. Acum cerem listele persoanelor de la MAI care au participat la reţinere", declară procurorul general, la mai bine de trei luni după evenimente.

Evenimentele din 7 aprilie au avut un caracter organizat

Gurbulea susţine totuşi că evenimentele din 7 aprilie au avut un caracter organizat. "Evenimentele de după alegerile din 5 aprilie au purtat un caracter organizat, în acţiuni fiind implicaţi tineri care ori au fost plătiţi, ori presaţi sau chiar instruiţi special, atât în ţară cât şi peste hotare, pentru a provoca organele de forţă", a mai declarat procurorul general, citat de Jurnal de Chişinău.

Potrivit lui, în timpul anchetei s-a stabili că până la 6-7 aprilie, în Republica Moldova au fost depistate grupuri de persoane străine care sunt membri ai "diferitor grupări radicale" şi care au venit în R.Moldova cu scopul de a declanşa dezordini în masă pe fondul fraudării alegerilor.

În 6 aprilie, tinerii nemulţumiţi de fraudarea alegerilor şi de victoria masivă a comuniştilor la scrutinul desfăşurat cu o zi mai devreme au pornit un protest paşnic care la 7 aprilie a degenerat în violenţe în urma cărora au fost incendiate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Chişinăul a acuzat atunci Bucureştiul de a fi stat în spatele unei tentative de lovitură de stat şi a introdus regim de vize cu România, expulzându-l şi pe ambasadorul român, Filip Teodorescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite