Procesul melcilor, la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fermier se luptă să demonstreze de doi ani că melcii sunt animale. Marian Oancea, un întreprinzător din Vicovu de Jos, susţine că statul trebuie să-l despăgubească cu 44.000 de euro, după ce îngheţul i-a distrus ferma de melci.

Suceveanul şi-a înfiinţat ferma de melci în 2005, cu ajutorul unei finanţări SAPARD. Bărbatul a cumpărat 600.000 de melci italieni din specia Helix Aspersa, care cresc mai repede decât cei româneşti şi au mai mare căutare pe piaţă.

O mişcare neinspirată, după cum avea s-o dovedească iarna acelui an. 99% din melci au murit îngheţaţi, ca urmare a temperaturilor scăzute. Pentru că în contractul de asigurare încheiat cu o societate de profil nu era trecut riscul de îngheţ, Marian Oancea a încasat o despăgubire de numai 1.540 de euro.

Pe lângă sfârşitul afacerii, moartea melcilor a însemnat şi o grea lovitură la buzunarul întreprinzătorului. Potrivit contractului încheiat cu Agenţia SAPARD pentru finanţarea acestui proiect,

Marian Oancea s-a angajat să crească melci pentru cel puţin cinci ani. În condiţiile în care melcii au murit încă din primul an, proprietarul este obligat să returneze banii europeni primiţi pentru această investiţie, adică înjur de 30.000 de euro.

Proces cu manualul de zoologie pe masă

Unica şansă a lui Oancea de a-şi recupera investiţia era Legea 381/2005, care stipulează că statul român acordă despăgubiri pentru culturile agricole, animalele, păsările şi familiile de albine care au avut de suferit în urma calamităţilor naturale. Toate instituţiile statului au refuzat să-l despăgubească pe sucevean, invocând acelaşi argument: „Melcul nu face parte din categoria animalelor”.

Marian Oancea s-a adresat atunci instanţelor de judecată, încercând să oblige Ministerul Agriculturii, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava şi Guvernul României la plata sumei de 44.160 de euro, reprezentând despăgubirile care i s-ar cuveni.

Argumentul-forte al lui Oancea este manualul de „Zoologia nevertebratelor”, publicat în anul 1967 de Editura Didactică şi Pedagogică, din care rezultă că „melcul este un animal bine-cunoscut din încrengătura moluscă”.

„Sunt nişte chestii exotice”

Dumitru Parasca, director la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, are propria versiune în acest proces. „Melcii nu se încadrează la categoria animale, ci sunt nişte chestii exotice", a declarat Dumitru Parasca. 

„Noi sperăm ca instanţa să ne acorde dreptate, pentru că toate manualele studiate arată că melcul este animal. În consecinţă, dreptatea este de partea clientului meu”, a declarat Ioan Ursărescu, avocatul proprietarului fermei de melci.

Până în vara acestui an, procesul s-a judecat la Tribunalul Suceava, numai că judecătorii de aici au constatat că nu au competenţă în acest caz şi l-au trimis spre soluţionare la Curtea de Apel Suceava.

Ce este melcul

Melcul este clasificat ştiinţific ca făcând parte din regnul animal, încrengătura moluştelor, clasa gasteropodelor. Vieţuieşte atât în mediul acvatic, cât şi în cel terestru. Are un corp moale apărat de o cochilie şi se hrăneşte fitofag, în special cu frunze. Are inimă, stomac, plămâni, sistem vascular şi nervos.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite