Procente mari de promovare a Bac-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procente mari de promovare  a Bac-ului
Procente mari de promovare a Bac-ului

Promovarea de aproape 100% din unele judeţe ridică semne de întrebare asupra organizării examenului de bacalaureat.Pentru că în unele judeţe absolvenţii de clasa a Xll-a au promovat în număr mare la Bac, Ministerul Educaţiei va recorecta prin sondaj unele lucrări.

Potrivit statisticilor oferite de Ministerul Educaţiei, 79,95 % din elevii care s-au prezentat anul acesta la Bac au luat cel puţin nota 6 la examen. Faţă de anul 2008, procentul de promovare la prima sesiune de Bac din 2009 a crescut cu 2,71 puncte.

Citiţi şi:

Timişoara: Rezultate bune la Bac în 2009
Bucureşti: Peste 5.000 de contestaţii la BAC, în Capitală
Elevii, premiaţi de părinţi pentru rezultatele de la bac


Statisticile de la nivel naţional arată că cei mai mulţi dintre elevi au luat note mari: 58.765 au luat note între 8 şi 8,99, iar 48.235 au fost notaţi cu note cuprinse între 9 şi 9,99. În plus, 117 elevi au primit nota 10, cei mai mulţi dintre aceştia fiind în judeţul Mehedinţi.

Judeţele fruntaşe la Bac sunt: Mehedinţi (98,19%), Botoşani (97,10%), Constanţa(96,60%) şi Hunedoara (94,53%). Pe ultimele locuri ale clasamentului se află judeţele: Giurgiu (63,63%), Ialomiţa(60,06%) şi Galaţi (59,82%).

Verificare de la minister

Pentru că în jumătate dintre judeţe procentul de promovare este mare, Ministerul Educaţiei va recorecta prin sondaj unele lucrări. Oficialii de la minister au declarat că vor verifica diferenţele mari între procentele din unele şcoli.

„În judeţele unde procentele de promovare sunt foarte mari vom verifica lucrările prin sondaj, pentru a vedea dacă se poate vorbi de exigenţă în materie de organizare sau de o mai bună pregătire a elevilor“, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

„Elevii sunt tocilari“

image

Inspectorii din judeţele cu procent de promovare mare au spus că nu e vorba de vreo fraudă sau de o proastă organizare, ci mai degrabă de toceala elevilor.

„Faptul că ocupăm primul loc în topul judeţelor  cu promovare mare nu e o surpriză pentru noi. Suntem de câţiva ani printre primele judeţe. Rezultatele sunt corecte. Ceea ce nu este corect este examenul în sine. Elevii memorează multe informaţii pentru nota mare de la examen, dar dacă îi întrebi peste câteva săptămâni nu mai ştiu nimic din ce au învăţat pentru Bac“, a declarat Vasile Screciu, inspector general în judeţul Mehedinţi.

Acesta a mai spus că mulţi dintre elevi sunt interesaţi ca nota de la Bac să fie mare pentru că aceasta contează la admiterea la facultate.

În judeţul Mehedinţi sunt cei mai mulţi elevi care au luat nota 10. „E vorba despre 17 copii care au participat la olimpiade naţionale şi internaţionale. Mulţi dintre ei sunt deja admişi la universităţi din Anglia, Franţa sau Statele Unite ale Americii“, a mai spus inspectorul.

În Constanţa, un alt judeţ cu procent mare de promovare, majoritatea elevilor, adică 2.998 de candidaţi, au luat note cuprinse între 8 şi 8,99, în timp ce 2.760 dintre ei au luat note cuprinse între 9 şi 9,99.

Petrică Miu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, a declarat că este foarte greu de spus care este situaţia reală şi de ce judeţul se află printre cele care s-au apropiat de un procent de 100% promovare.

„Trebuie să vedem de ce majoritatea elevilor au trecut cu brio examenele“, a precizat inspectorul. În următoarele două zile inspectorii şcolari constănţeni vor efectua controale în unităţile de învăţământ. 

Anul trecut au fost cazuri de fraudă dovedită

Nu este prima dată când în unele judeţe procentele de promovare de la Bac sunt aproape de 100%. Anul trecut, unul dintre profesorii membri în

image

comisia de corectare de la limba română a sesizat faptul că multe dintre lucrări erau parcă trase la
indigo.

În plus, procentele de promovabilitate de peste 90% din unele judeţe şi diferenţele foarte mari pe regiuni în ceea ce priveşte numărul de elevi promovaţi au ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte corectitudinea organizării examenului.

Singurul caz de fraudă dovedit în justiţie a fost la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei. Aici, 125 de elevi şi profesori au fost trimişi în judecată pentru că au fraudat examenele. Profesorii au fost acuzaţi că au luat mită de la elevi şi i-au ajutat la examenele desfăşurate în sesiunea de vară.

image

În judeţele unde procentele de promovare sunt foarte mari vom verifica lucrările prin sondaj.

image


Ecaterina Andronescu
ministrul Educaţiei

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite