Problema gropilor de gunoi, nerezolvată de edilii Sucevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii din localităţile unde trebuie închise gropile de gunoi spun că nu au bani pentru construirea de noi rampe ecologice.

Proiectul de închidere a gropilor de gunoi existente şi amenajarea altora provizorii până pe data de 16 iulie le dă bătăi de cap primarilor din mediul rural. Mulţi spun că nu au banii necesari şi speră într-o amânare a termenului impus de Uniunea Europeană. „Nu avem destule resurse financiare pentru a demara acest proiect. Sperăm că ne vor lăsa să mai depozităm gunoiul încă un an în cea existentă sau măcar la Rădăuţi, la groapa care mai este deschisă. Transportul gunoiului presupune un cost mai ridicat, iar în situaţia actuală, când avem încasări cu 50% mai puţine faţă de anul trecut, nu văd cum putem reuşi în viitorul apropiat”, afirmă Ioan Onufrei, primarul comunei Suceviţa.

„Nu ştiam că trebuie să fac altă groapă”

Unii primari spun că au fost informaţi de faptul că trebuie să închidă groapa de gunoi existentă, dar pretind că nu au primit nicio notificare cu privire la obligaţia de a amenaja un depozit provizoriu în localitate. „Nu am primit dispoziţia de a amenaja o groapă de gunoi nouă, doar să o închidem pe cea veche. Dacă trebuie, nu ştiu cum vom reuşi într-un timp aşa de scurt, mai ales că nu avem destule fonduri. Va fi cam greu”, spune Anton Curic, primarul oraşului Bosanci.

Potrivit Adrianei Iordache, comisar-şef al Gărzii de Mediu Suceava, până în prezent au fost închise 63 din cele 168 de gropi din mediul rural, 11 din cele 20 de depozite situate în comunele transformate în oraş şi gropile din Suceava, Vatra-Dornei şi Siret.

Până anul viitor trebuie închis şi depozitul de la Antileşti, de lângă Fălticeni, iar cele din Gura Humorului şi Rădăuţi au termen limită anul 2011. Gheorghe Flutur, preşedintele CJ, a declarat la sfârşitul lunii mai că va cere Ministerului Mediului să solicite Comisiei Europene o prelungire a termenelor de închidere a gropilor de gunoi de la sate. Motivul invocat a fost lipsa unei soluţii viabile în acest moment pentru transportul şi colectarea deşeurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite