Probe dispărute în ancheta de la Petrila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un registru în care sunt trecute toate evenimentele din mină a dispărut, la fel şi un aparat de măsurare a gazelor din subteran.Registrul salvatorilor conţine date cu privire la concentraţiile de metan din abataj, iar „aparatul multigaz” avea stocate în memorie măsurătorile efectuate înainte de deflagraţie.

Informaţiile deţinute de aparat şi cele menţionate în cartea salvatorilor ar putea dovedi că pe 15 noiembrie 2008  în mină existau concentraţii de metan mai mari decât valoarea admisă şi înainte de explozie, însă minerii au fost trimişi acolo de superiorii lor, cu bună ştiinţă. Imediat ce au sesizat că aparatul de măsurare a gazelor din mină a dispărut, procurorii au depus o plângere penală la Poliţia locală.

Surse implicate în anchetă susţin că responsabilii pentru moartea celor 13 mineri au încercat să distrugă cât mai multe probe care-i incriminau direct. Potrivit acestor surse, „cu toate acele probe nu se putea face o altă încadrare juridică a ceea ce s-a întâmplat decât crimă cu premeditare. Nici acum nu este exclus”.

Alte probe dispărute

La Exploatarea Minieră Petrila, pe lângă registrele de la suprafaţă în care se notau toate aspectele întâlnite la locul de muncă, mai exista un registru al salvatorilor minieri folosit numai în subteran.

Respectivul registru, numit „B”, conţine toate datele cu privire la concentraţiile de metan existente înainte de explozie în abatajul 431, cota -250. „În acel registru este trecut negru pe alb cum în ziua de luni, înainte de explozie, un ortac a fost scos gazat.

I s-a spus ca patru zile să nu mai vină la mină, dar dacă-şi ţine gura, va fi pontat. În acel registru este trecut şi incidentul în care salvatorul minier Marcel Alecsa, cu o zi înainte de explozie, a fost stins cu furtunul cu apă de către ortaci, chiar în subteran, din cauza focului. Acolo sunt trecute şi măsurătorile lui şi atenţionările cu privire la pericolul existent în subteran”, explică oficialul, sub protecţia anonimatului.

Şefa Serviciului Securitate în Muncă Petroşani din cadrul ITM Hunedoara, Ileana Bodea, ştie despre existenţa unui registru care nu a ajuns la anchetatori: „Sunt mai multe. Ştiu că unul a rămas în subteran, dar nu pot confirma acum că este vorba de registrul «B», «C1» sau altul, pentru că sunt pe teren”.

Ancheta privind tragedia care a distrus 13 familii este aproape de final. Mai lipseşte de la dosar doar expertiza specialiştilor INSEMEX Petroşani, raport care ar urma să fie dat publicităţii peste aproximativ o săptămână. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite