Privatizare aiuritoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI, l-a declarat vineri pe Dan Diaconescu câştigătorul licitaţiei
Remus Vulpescu, preşedintele OPSPI, l-a declarat vineri pe Dan Diaconescu câştigătorul licitaţiei

Dan Diaconescu a schimbat strategia de privatizare a Oltchim. El vrea ca mai întâi statul să plătească salariile şi repornirea instalaţiilor, şi abia apoi să semneze contractul şi să vireze banii la care s-a angajat.

Peste weekend a avut loc cea mai bizară privatizare din toate timpurile. De la momentul adjudecării şi până ieri, Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei Oltchim, îşi mărise deja pretenţiile. Dacă vineri îşi manifesta speranţa ca statul să vireze în companie, pentru salarii şi reluarea activităţii, cele 45 de milioane de euro pe care el le va plăti, ieri punea statului condiţia repornirii combinatului înaintea semnării oricărui contract.

Astăzi, la ora 10.00, Diaconescu este aşteptat la Ministerul Economiei să semneze contractul cu statul, dar are termen legal de 10 zile să o facă, până la 1 octombrie. Deşi legal ar fi trebuit să plătească acţiunile la momentul transferului acestora, adică mult mai târziu, după avizul Consiliului Concurenţei, el s-a angajat în scris să aducă banii în momentul semnării contractului, spune Remus Vulpescu, preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Întrebat dacă va merge luni la minister, Dan Diaconescu a răspuns: „Echipa mea, avocaţi şi specialişti, se va prezenta mâine-dimineaţă, la ora 10.00, la Ministerul Economiei, dar asta nu înseamnă neapărat că va fi semnat şi contractul pentru că am pus o serie de condiţii care ar trebui îndeplinite înainte de stat". Care sunt condiţiile lui Diaconescu? „Să repornească combinatul înainte de a semna. Să dea banii direct la muncitori, aşa cum au promis. Să dea banii sub formă de credit", a spus Diaconescu. El mai vrea, în plus, reguli clare privind datoriile, „să nu mă trezesc că vine domnul Ponta să scoată ştecherul din priză".

De unde vine împrumutul?

Şeful OPSPI susţine că „încă dinaintea deschiderii ofertelor, am spus că am iniţiat un mecanism de transfer al preţului acţiunilor către combinat pentru salarii şi repornirea activităţii", dar, ulterior, „am constatat că domnul Diaconescu se angajează oricum să pună la dispoziţia Oltchim sumele necesare", declarând în scris că va investi în Oltchim şi în alte proiecte un buget mare. „Dacă plăteşte preţul, poate chiar el să împrumute compania sau o poate împrumuta Ministerul Economiei. Când devine Dan Diaconescu acţionar, vine cu banii şi ne restituie împrumutul. Termenul urmează să fie stabilit la momentul transferului acţiunilor", susţine Vulpescu.

De vineri, când Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru Oltchim, toată lumea s-a întrebat de unde va scoate el 45 de milioane de euro.

Un investitor misterios

Diaconescu a susţinut că va cumpăra Oltchim cu bani de la români, dar varianta aceasta nu este fezabilă, având în vedere termenul de doar 10 zile. El a mai înaintat o variantă. Că are în spate un mare investitor, căruia guvernele i-au trântit uşa în nas în ultimii ani.

Diaconescu nu a vrut să spună cine este investitorul, dar a lăsat să se înţeleagă afirmând că „premierul Ponta a spus că, dintre mine şi Gazprom, ar alege Gazprom, şi m-am gândit să-i îndeplinesc dorinţa". El chiar i-a arătat şefului OPSPI, la momentul depunerii ofertei, o scrisoare în care investitorul îşi manifesta interesul de a ajunge la Oltchim prin Diaconescu, scrisoare rămasă secretă. Ce spune Remus Vulpescu despre scrisoarea în cauză? „Mi-a arătat nişte litere şi nişte pătrăţele în locul unora, nu avea nicio semnătura. Avea un nume în clar la expeditor, al unei companii pe care noi o cunoaştem. Dacă el a refuzat să facă public acel document, nu sunt îndreptăţit să vă spun. El trebuie să-şi asume public acel parteneriat".

Diaconescu a mai spus că investitorul în cauză a cumpărat în urmă cu patru săptămâni caietul de sarcini pentru licitaţia Oltchim, dar s-a răzgândit să participe după ce Guvernul a schimbat termenii procesului. Compania rusă TISE, subsidiară a Gazprom, şi-a arătat interesul pentru Oltchim, aşa cum susţine Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, dar nu a mai participat într-un final la licitaţie. 

Până la sfârşitul acestei luni, termenul-limită pentru semnarea contractului şi pentru plata celor 45 de milioane de euro, lucrurile vor fi mult mai clare. Dacă investitorul misterios întârzie să apară şi Diaconescu nu plăteşte statului acţiunile, acesta va răspunde penal, iar soarta a 3.000 de angajaţi ai combinatului chimic ar fi pecetluită.

"Nu înseamnă neapărat că va fi semnat şi contractul, pentru că am pus o serie de condiţii care ar trebui îndeplinite înainte de stat."
Dan Diaconescu  câştigătorul licitaţiei

O licitaţie ca o emisiune de noapte la OTV

Vineri, la ora 12.00, ar fi trebuit să înceapă licitaţia pentru vânzarea acţiunilor pe care statul le deţine la Oltchim (54,8% din total), dar şi a datoriilor combinatului către Electrica şi AVAS, amândouă evaluate la 400 de milioane de euro. Licitaţia, televizată, a început însă după 12.30, Remus Vulpescu, şeful OPSPI, motivând că întârzierea a ţinut de rezolvarea unor proceduri administrative.

După o scurtă prezentare a situaţiei combinatului, Vulpescu a deschis ofertele celor trei investitori. Dan Diaconescu s-a înscris în licitaţie doar pentru acţiunile statului la Oltchim, fără creanţe, şi a oferit în schimbul lor 203,14 milioane de lei. Acţionarul minoritar al Oltchim, PCC SE, reprezentat la licitaţie de Wojciech Zaremba, a oferit 13,4 milioane de lei pentru toate cele trei active licitate (acţiuni Oltchim, creanţele AVAS şi Electrica), dar aceeaşi sumă a înaintat-o şi în alte două oferte individuale, pentru creanţa AVAS şi cea a Electrica.

Chimcomplex, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza şi reprezentată de Virgiliu Băncilă, a oferit 18,81 milioane de lei pentru acţiunile Oltchim, 221 de milioane de lei - pentru acţiuni Oltchim plus creanţa Electrica şi 202,66 milioane de lei în oferta individuală pentru creanţa Electrica. Chimcomplex nu a depus ofertă pentru creanţa AVAS. Cel de-al patrulea ofertant, Aisa Invest, deţinută tot de Ştefan Vuza şi reprezentată chiar de el în licitaţie, a făcut ofertă doar pentru acţiunile Oltchim, respectiv de 30 de milioane de lei.

Creanţele AVAS şi Electrica, nevândute

După deschiderea ofertelor, comisia de privatizare s-a retras pentru deliberări. Rezultatul a fost anunţat două ore mai târziu. Marele câştigător: Dan Diaconescu. „Urmare a analizării ofertelor de cumpărare a acţiunilor Oltchim şi în considerarea declaraţiilor şi angajamentelor lui Dan Diaconescu, sub rezerva aducerii lor la îndeplinire, ofertantul este declarat adjudecatar. Felicitări! Să fie într-un ceas bun. Vă aşteptăm luni să semnăm contractul", a anunţat Vulpescu câştigătorul licitaţiei. „Oltchim a redevenit pământ românesc. Guvernul nu a greşit deloc în această alegere. Avem nevoie din partea statului de ajutor să putem cumpăra rafinăria Arpechim de la OMV Petrom. Vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă în fondul de salarii şi în combinat. Aceasta este dorinţa noastră, dar nu reprezintă o condiţie", a spus Diaconescu la finalul licitaţiei.  

Statul nu a reuşit în licitaţia de vineri să vândă şi datoriile către AVAS şi Electrica.

Chimcomplex a avut un preţ sub cel minim cerut de furnizorul de energie electrică şi a refuzat să-şi îmbunătăţească oferta, iar activul nu a fost adjudecat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite