Principiile "Pactului pentru Justitie" au fost semnate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principiile "Pactului pentru Justitie" au fost semnate
Principiile "Pactului pentru Justitie" au fost semnate

Reprezentanţii magistraţilor şi cei ai politicienilor au semnat, joi principiile Pactului pentru Justiţie, după includerea unor amendamente.

Singurii care nu au semnat documentul au fost secretarul de stat Gabriel Tănăsescu, din partea Ministerului Justiţiei, şi Mircea Toader, liderul grupului parlamentar PDL.

Acesta din urmă a făcut, totuşi, o menţiune, pe document, specificând "a participat la dezbateri fără să-şi asume prevederile acestui document", moment în care reprezentantul PNL, Eugen Nicolăescu, a exclamat "El e mai meticulos de când cu flota!", referindu-se la cariera navală a politicianului.

În cadrul dezbaterilor de joi, reprezentanţii magstraţiilor şi ai grupurilor parlamentare au discutat pe tema celor cinci axe din principiile Pactului pentru Justiţie, aducând mai multe amendamente documentului. Cele mai numeroase se referă la finanţarea sistemului judiciar şi la relaţia dintre cele trei puteri.

Astfel, Mircea Toader s-a declarat nemulţumit de prevederea conform căreia "trebuie să se asigure garantarea plafonului necesar de funcţionare, respectiv cheltuieli de personal şi cheltuieli materiale şi de capital, indiferent de valoarea acestuia, dar nu mai puţin de 1 la sută din PIB".

În urma dezacordului acestuia, prevederea a rămas stipulată în principiile Pactului, însă, la propunerea lui Eugen Nicolăescu, problema a fost notată separat şi va fi discutată în comisia parlamentară.

A mai fost modificat punctul 4 al Axei 2, care prevedea "transferarea atribuţiilor Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti referitoare la gestionarea bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asigurarea prealabilă a managerilor necesari gestionării bugetului la instanţe". În urma intervenţiilor celor prezenţi, textul prevede acum "aplicarea legii privind transferarea atribuţiilor", pentru că există deja o lege în acest sens.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite