Principalele concluzii ale summitului G8 din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul de trei zile al liderilor G8 organizat în oraşul italian Aquila s-a încheiat astăzi, transmite AFP, care prezintă principalele concluzii ale reuniunii.

Încălzirea globală:

Liderii reuniţi la summitul G8 şi-au luat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial cu 50% până în 2050 şi cu 80% pe cele ale statelor industrializate, faţă de nivelul din 1990 sau faţă de "mai recent". În schimb, ţările participante nu şi-au luat niciun angajament intermediar, aşa cum cereau unele economii emergente. Acestea din urmă au fost însă de acord cu membrii G8 privind necesitatea de a limita procesul de încălzire globală la două grade Celsius.

Astfel, în timp ce preşedintele american Barack Obama a salutat "un consens istoric", secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că "rezultatele sunt insuficiente".

Criza economică:

Statele G8 au ajuns la concluzia că economia dă "semne de stabilizare", însă au avertizat că există "riscuri importante" şi că rata tot mai mare a şomajului "ameninţă stabilitatea socială".

Principalele divergenţe dintre participanţi s-au concentrat pe renunţarea la planurile de susţinere financiară, unele ţări precum Statele Unite făcând apel la menţinerea lor, în timp ce Rusia şi Germania vor să se pregătească deja de perioada postcriză.

Comerţ:

Liderii celor mai industrializate opt state şi ai marilor economii emergente au dat asigurări că refuză protecţionismul şi că doresc să încheie în 2010 ciclul Doha privind liberalizarea comerţului mondial. O reuniune a miniştrilor comerţului din aceste ţări va avea loc înainte de summitul G20 din Pittsburgh, Statele Unite, care se va desfăşura la sfârşitul lunii septembrie.

Securitatea alimentară:


Statele participante la summit şi-au luat angajamentul de a acorda "20 de miliarde de dolari în trei ani" pentru a combate foametea în lume investind în dezvoltarea agriculturii în ţările din sud. Printre principalii finanţatori se numără Statele Unite, Japonia, Uniunea Europeană, Franţa şi Olanda.

Iran:

Statele membre G8 s-au declarat hotărât să găsească o "soluţie diplomatică" în dosarul programului nuclear iranian şi a cerut Teheranului să se pronunţe până în luna septembrie cu privire la oferta de dialog. În plus, statele industrializate s-au declarat "profund îngrijorate" de manifestaţiile care au izbucnit după realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la preşedinţia Iranului.

Coreea de Nord:

Statele membre G8 au condamnat testul nuclear şi tirurile de rachete efectuate în ultimele luni de Coreea de Nord, care pun în pericol "pacea şi stabilitatea în regiune şi dincolo de ea".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite