FMI va pune la dispoziţia României aproximativ 3,6 miliarde euro, printr-un nou acord de împrumut - surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul acord cu FMI, de  tip preventiv, va prevedea un împrumut de 3,6 miliarde de euro pentru România şi ar putea fi încheiat pe un an, după finalizarea programului actual, în mai.

UPDATE Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a spus astăzi, la The Money Channel, că discuţiile privind suma ce va fi pusă la dispoziţia României din acordul precautionary cu FMI sunt în derulare, precizând că nu poate confirma că Bucureştiul va dispune de 3,6 miliarde de euro.

"Nimic din ce s-a discutat azi la BNR nu poate fi făcut public", a adăugat consilierul lui Mugur Isărescu.

"Cele mai recente calcule arată că suma care va fi alocată României de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă", au afirmat anterior surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au avut joi o întâlnire în care au stabilit parametrii noului acord de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană.

Suma a fost avansată în cadrul discuţiilor despre noul acord şi a fost calculată pe baza parametrilor economici disponibili în prezent. Ea poate fi modificată în următoarele luni, în funcţie de evoluţia economiei şi a nevoii de finanţare a statului, au menţionat sursele.

Chiar dacă banii nu vor fi folosiţi, statul român va plăti instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an.

Autorităţile române înclină către un acord cu Fondul doar pe un an, motivul principal fiind că în 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Durata exactă a acordului va fi stabilită după şedinţa board-ului FMI de vineri, care va decide dacă va elibera României a şaptea tranşă de împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

România a agreat în 2009 cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii internaţionale un pachet de asistenţă financiară pe doi ani de aproape 20 miliarde de euro. Până în momentul de faţă, România a primit 11,27 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, 3,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Ţara noastră urmează să mai primească de la FMI în 2011 două tranşe în valoare totală 1,8 miliarde de euro.

Băsescu a reiterat miercuri că România trebuie să continue relaţia cu FMI printr-un acord de tip precautionary (preventiv) , pentru stabilitate financiară. Şeful statului a spus că eventuale fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeană, din sumele puse la dispoziţia statelor din afara zonei euro.

"Legat de Fondul Monetar Internaţional, nu ştiu care va fi în final abordarea Guvernului, dar abordarea mea esta că va trebui să continuăm cu FMI  fără să luăm bani de la Fond. Dacă vom ajunge la concluzia că ne convine să luăm bani pentu a nu mai absorbi banii de pe piaţă, să-i lăsăm la dipoziţia proceselor de creditare pentru firmele româneşti, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeană, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Deci, punctul meu de vedere este că va trebui să continuăm cu un precautionary agreement cu Fondul Monetar Internaţional, alături de Banca Mondială şi Uniunea Europeană, având ca obiective consolidarea fiscală", a spus Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite