Primul caz de copil ars în maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou-născut de la Maternitatea Bucur se află în stare gravă după ce o asistentă medicală l-a uitat în incubator. Violeta Dragomir, mama bebeluşului, venise din Prahova pentru a naşte fără surprize la Bucureşti.  Micuţul va fi supus azi unui transplant de piele la Spitalul „Grigore Alexandrescu“.


Violeta Dragomir a născut miercuri, 11 noiembrie, un băieţel sănătos la Maternitatea Bucur. Auzise diverse poveşti despre naşterile cu probleme din maternităţile din provincie şi a vrut să fie sigură că micuţul pe care îl va aduce pe lume nu va păţi nimic. Bucuria naşterii s-a transformat repede într-un coşmar.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, micuţul a fost dus la incubator pentru că a făcut icter, o boală des întâlnită la nou-născuţi. Băieţelul trebuia să stea sub o lumină specială, maximum 16 ore pe zi, în ture de câte trei-patru ore.

Distanţa dintre nou-născut şi lampă trebuia să fie de aproximativ 50 de centimetri, ochii şi organele genitale ale copilului trebuiau protejate iar asistenta era obligată să schimbe poziţia bebeluşului la fiecare două ore.

„Se pare că nu a făcut nimic din toate aceste lucruri. Mai mult, arsurile copilului arată că pereţii incubatorului nu erau protejaţi cu nimic şi, fiind prea încinşi, au provocat răni puternice copilului atunci când acesta i-a atins“, ne-au spus surse medicale din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu“, acolo unde este internat, în prezent, copilul.

Mutat din spital fără ştirea mamei

Mama bebeluşului povesteşte că sâmbătă dimineaţă a mers să-l alăpteze şi a constatat că micuţul nu mai era. „Mi-au spus că e ars şi e internat la alt spital. Îi voi da în judecată pe cei care trebuiau să aibă grijă de copilul meu. Dacă ştiam ce se va întâmpla năşteam acasă“, a spus femeia plângând.

Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Ioan“ din Bucureşti, în subordinea căruia se află şi Maternitatea Bucur, au declarat că în noaptea când a avut loc incidentul erau de serviciu trei asistente şi un medic de gardă şi că toţi vor fi sancţionaţi.

„Începând de astăzi (n.r.- ieri), asistenta nu mai lucrează la noi în spital. Va fi deschisă o anchetă şi voi propune să fie sancţionată cu desfacerea contractului de muncă“, a spus dr Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului „Sfantul Ioan“.

Ieri dimineaţă, administraţia Maternităţii Bucur a decis scoaterea orelor de vizită pe motiv că este carantină. Totuşi, cei internaţi puteau fi vizitaţi de către rude, însă doar câte o persoană.

„Paznicii şi asistentele ne-au spus, azi-dimineaţă (ieri-n.r.), că ar fi indicat să nu mai ieşim afară. Le era frică să nu dăm interviuri la presă. Familiile intră foarte greu, mai ales acum când s-a declarat carantina”, s-a plâns una dintre paciente.

Bebeluşul va fi supus unui transplant de piele

Carmen Mazilu, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, a declarat că asistenta care a uitat copilul în incubator şi a cărei identitate nu a fost făcută publică lucrează de 20 de ani în neonatologie. „Ne-am autosesizat şi vom declanşa o anchetă“, a spus Carmen Mazilu.

Băieţelul care se află internat la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu“  va fi supus azi unui transplant de piele. „Este un caz extrem de grav. Vom încerca să scoatem toată suprafaţă carbonizată. Vorbim de faţă, ureche, mână, picior, torace, adică 20% din suprafaţa corpului. Dacă nu vom reuşi să operăm totul dintr-o dată, vom face mai multe intervenţii“, a declarat prof. dr Dan Enescu, chirurgul care îl va opera pe copil.

Maternitatea Bucur – maternitatea groazei

Şi alte mămici care au născut la Maternitatea Bucur au trăit o experienţă traumatizantă. „Am născut în urmă cu doi ani la Maternitatea Bucur. A fost îngrozitor. Când mi s-a rupt apa mi-am sunat doctoriţa care a spus că nu poate veni pentru că nu are cu cine-şi lăsa copilul“, povesteşte Tatiana.

După naştere, tânăra a făcut o infecţie şi cu toate acestea a fost externată. „Niciun doctor nu voia să mă mai trateze. Toţi mă trimiteau la doctoriţa cu care am născut. Nu recomand nimănui această maternitate“, a explicat ea.

image

Este un caz extrem de grav. Vom încerca să scoatem toată suprafaţa carbonizată. Vorbim de faţă, ureche, mână, picior, torace. Dacă nu vom reuşi să operăm totul dintr-o dată, vom face mai multe intervenţii.

image


Dan Enescu
prof. dr la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“

image

Îi voi da în judecată pe cei care trebuiau să aibă grijă de copilul meu. Dacă ştiam ce se va întâmpla năşteam acasă.

image


Violeta Dragomir
mamă

Arsură profundă pe 20% din suprafaţa corpului

Medicii de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ au precizat că este primul caz în care un bebeluş în vârstă de patru zile ajunge la spital cu arsură profundă pe 20% din suprafaţa corpului. Pentru transplant, chirurgii vor preleva piele de pe coapsa sănătoasă, întrucât aceasta se regenerează foarte repede.

Vieţi distruse încă de la naştere

image

Cazul copilului Sebastian Lungu, născut la maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, este de notorietate. Micuţul a fost născut acum doi ani, aproape sufocat, cu cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului, şi acum are numeroase probleme neurologice. Părinţii copilului au depus plângere pentru malpraxis şi, după patru luni de anchetă, Colegiul Medicilor a sancţionat doi doctori – Mirela Moarcăş şi Cristian Rădoi – pentru un an şi, respectiv, şase luni de interdicţie în exercitarea profesiei. După doi ani, ancheta este blocată în acest caz.

Imelda Antonescu, 32  de ani, l-a născut pe Andrei la 23 februarie 2004, la Spitalul „Prof. dr. Panait Sârbu“ din Bucureşti. Deşi lichidul amniotic era verde, femeia a fost lăsată să nască normal. Nou-născutul era negru, nu plângea şi nu respira. Doctoriţa Ioana Miloiu a fost găsită vinovată de Colegiul Medicilor şi sancţionată cu avertisment. Dosarul trenează în instanţă.

La începutul lui septembrie 2008, patru bebeluşi de la Maternitatea Giuleşti – Spitalul “Prof. dr Panait Sârbu” din Bucureşti au fost arşi pe cap cu dezinfectant pentru pardoseală. Trei asistente medicale au fost sancţionate, dintre care una a pierdut dreptul de practică pentru şase luni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite